Mészáros Lőrinc;luxusjacht;Opus Global;Rose d’Or;Konsztantyin Sztrukov;

Mészáros Lőrinc szerint őt közszereplőként is megilleti, hogy a sajtó ne firtassa a nyaralását

Válaszolt lapunk megkeresésére Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus sajtóosztálya. A tulajdonosi háttérről nem tudtunk meg többet, ahogy arról sem, hogy a felcsúti milliárdos bérelte, vagy tulajdonolja a NER-elit minden eddiginél nagyobb luxushajóját.

„A kérdésére, ami a Rose d’or tulajdonosi hátterére vonatkozik, érdemi tájékoztatást nem tudunk adni, tekintve, hogy Mészáros Lőrinc magánemberként vette igénybe a szolgáltatást. Mészáros úr a nyári szabadságát tölti, közszereplőként is megilleti őt, hogy a magán- és családi életét tiszteletben tartsák” – közölte lapunkkal Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus sajtóosztálya.

Azután kerestük meg a céget, hogy Mészáros Lőrincet és családját egy hatvankét méteres, magyar pénzre átszámolva 26 milliárd forintba kerülő óriás luxusjacht, a Rose d’Or fedélzetén fotózta le a Németh Dániel, a 444.hu fotósa. Az továbbra sem ismert, hogy Mészáros bérelte, vagy tulajdonolja a NER-elit minden eddiginél nagyobb luxushajóját.

Csak annyi ismert, hogy a 2023-ban egy olasz gyárban készült hajót Máltán regisztrálták, ahol a yacht hivatalos tulajdonosi adatai titkosak. Ugyanakkor mint megírtuk, a superYachtFan.com nevű, állítása szerint jachtfigyelő és oknyomozó oldal ismeretei szerint korábban a yacht tulajdonosa Konsztantyin Sztrukov, az ukrán kormány által szankciós listára tett orosz Putyin-párti milliárdos volt. Ám az oldal szerint a hajó tulajdonosi struktúrája időközben „egy magyar lízingcégen keresztül átalakult”, a jelenlegi tulajdonosa pedig „ismeretlen magyar milliárdosra” akiről csak annyit tudni, hogy 200 milliárd dolláros vagyona van”. (Ez utóbbi elírás lehet, az ugyanis meghaladná a magyar GDP összegét is.)

Mint megírtuk, a szakportál információjának – miszerint Sztrukovnak köze lett volna a Rose d’Or hajóhoz – a valószínűségét erősíti az óriásyacht neve: aranyrózsa. A Putyin feltétlen hívének tudott orosz üzletember, cseljabinszki kormányzó testület tagja Sztrukov ugyanis Oroszország egyik legnagyobb aranybányájának is a tulajdonosa, korábban másik, nagyon hasonló nevű hajója is volt, a szintén olasz San Lorenzoban, 2011-ben készült „aranyálom” – Reve d’Or, amelyet azonban nemrég szintén áruba bocsátott az orosz sajtó szerint az utóbbi években egyre komolyabb jogi és anyagi problémákkal szembesülő orosz oligarcha. Mészáros Lőrinc cégénél konkrétan rákérdeztünk, hogy Sztrukovtól vásárolta-e meg a Rose d'Or-t a felcsúti mágnás az óriáshajóját, illetve, hogy a magyar oligarcha mikor és hogyan került kapcsolatba a putyini Oroszország egyik vezetőjének is tekinthető Sztrukovval, ám az Opus sajtóosztálya nem reagált a kérdésünkre.