Karácsony Gergely;atlétikai világbajnokság;

Mégis elmegy Karácsony Gergely az atlétikai világbajnokság megnyitójára

Ugyanis az Orbán-kormány megerősítette, hogy betartja a vállalásait, amelyektől egyszer már visszalépett. 

„Ma ismét az a megtiszteltetés ért, hogy a Városházán fogadhattam Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét. Elnök úr átadta meghívását a bő egy hét múlva kezdődő atlétikai világbajnokságra. Örömmel mondhattam: eleget teszek a meghívásnak” - írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

Mindez annak fényében számít fordulatnak, hogy korábban a Diákváros felépüléséhez, valamint az Egészséges Budapest program ötvenmilliárd forintos támogatásához kötötte részvételét az eseményen.

A főpolgármester azonban most jelezte, csütörtök éjszaka lezárultak azok a tárgyalások, amelyek az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó főváros-kormány megállapodás érvényre juttatását célozták. A 2019 végén megkötött megállapodás lényege egyszerű: az atlétikai világbajnokság ne csak egy stadionépítés és egy egyszeri sportesemény legyen, hanem olyan városfejlesztés része, amely egy egészségesebb Budapestet eredményez. Ebben többek között azt vállalta a kabinet, hogy Ferencvárosban a tömegsport céljait szolgáló sportpark épül, hogy öt éven keresztül évente 10 milliárd forint fejlesztési támogatást kapnak a kerületi egészségügyi intézmények, illetve ebből működtethetjük a fővárosi CT/MR programot - magyarázta. A megállapodást 2022-ben felfüggesztették, így visszavonta támogatását a rendezvénytől.

Most annyi változás történt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor felhatalmazásával írásban is megerősítette, hogy a kormány betartja a megállapodást. Gulyás Gergely jelezte, hogy azon projekteknél, ahol félbemaradtak a beruházások, soron kívül megkötik a szükséges szerződéseket, a megállapodásból hátralévő keret felosztása kapcsán pedig megindulnak a szakmai egyeztetések. „Nem vagyok naiv. Pontosan tudom, hogy rengeteget kell még küzdenünk, hogy ezek a források valóban meg is érkezzenek. Azt is tudom, hogy a választásig tartó egy évben a kormányoldal minden eszközzel sanyargatni fogja a várost és a városvezetést. Budapestnek és Magyarországnak azonban az az érdeke, hogy ha már belevágtunk, akkor legyen sikeres a világbajnokság (sic!). És legyen egészségesebb város Budapest” - zárta sorait Karácsony Gergely.