vita;romák;Belügyminisztérium;Országos Roma Önkormányzat;Lakatos Oszkár;Sztojka Attila;

2023-08-16 07:00:00

Sztojka Attila nem áll ki vitázni az ORÖ elnökhelyettesével

Sajátosan indokolta a kormánybiztos, miért nem vállalja a nyilvános vitát Lakatos Oszkárral, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) általános elnökhelyettesével.

Lakatos Oszkár múlt hét pénteki cikkünkben nyilatkozott arról, hogy vitára hívja Sztojka Attila fideszes parlamenti képviselőt, romaügyi kormánybiztost. Előzőleg ugyanis Sztojka egy interjúban Lakatos szerint félrevezető és valótlan állításokat is tett, ebből – és más megnyilvánulásaiból – azt a következtetést vonta le, hogy az ORÖ nem számíthat a segítségére.

Pedig az országos önkormányzat nehéz helyzetben van: a Belügyminisztérium több mint 1 milliárd forintot követel tőle. (Az ORÖ állítja, hogy a pénz nagy részét már visszafizette). Az ORÖ, amely nem kapta meg a harmadik negyedévre járó támogatást, fizetésképtelenséget jelentett.

Lakatos Oszkár hivatalos formában is elküldte Sztojka Attilának a nyilvános vitára szóló meghívót, amelynek egyik témájaként az ORÖ és a minisztérium közötti konfliktust jelölte meg. A kormánybiztos a közösségi oldalán reagált. Úgy ítélte meg, hogy az ORÖ vezetésének viselkedése nem a vele való vitáról szól, de még csak nem is a cigányságról, hanem arról, hogy „megmaradjon alelnöknek Lakatos Oszkár, mert így tudja kiszolgálni a baloldal igényét”.

Sztojka Attila szerint a baloldal problémaként tekint a romákra, sőt: azt gondolja, nyugodtan beszánthatnák és sóval hinthetnék be a roma nemzeti önkormányzati rendszert. (Ezzel Lőcsei Lajos, a Momentum roma képviselője parlamenti felszólalására utalt.) A kormánybiztos – aki nem tett említést arról, hogy a Belügyminisztérium által támasztott követelés a fideszes Farkas Flórián időszakához kötődik – keresetlen szavakkal úgy fogalmazott: ha Lakatos Oszkár elnökhelyettes a „hazudozás helyett a valóságra szorítkozna, akkor talán eredményesebb is lehetne az irányítása”.

Ezek után Sztojka Attila azt írta, hogy üzengetések helyett valódi együttműködést kell kezdeményezni. „Nem fogjuk engedni, hogy a nemzetiségi önkormányzati rendszerünket és annak 6000 képviselőjét sértegessék és a cigányságot minősítsék! Ebben partner vagyok!” – zárta bejegyzését a kormánybiztos.

Lakatos Oszkár sajnálattal vette tudomásul, hogy – mint az kiolvasható – Sztojka Attila nem kíván eleget tenni a meghívásnak. Az ORÖ elnökhelyettese határozottan visszautasította a bejegyzés tartalmát. Lakatos közölte: több mint 15 éven keresztül a Fidesz egri alapszervezetén belül tevékenykedett a polgári értékrendnek megfelelő demokratikus értékek érvényre juttatása érdekében. „Baloldalinak, illetve baloldali érdekek kiszolgálójának nevezni engem nem csupán ténybeli tévedés, de kifejezetten rosszindulatú politikai hangulatkeltés” – hangsúlyozta. Egyebek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az ORÖ nem kapta meg a törvény által biztosított forrásokat.

Lakatos Oszkár bízik abban, hogy Sztojka Attila meggondolja magát, ezért az eredetileg megadott időpontban és helyszínen – pénteken délelőtt 11 órakor az ORÖ székházában – várni fogja a kormánybiztost.