Oroszország;Ukrajna;háború;Orbán Viktor;gúny;

Most már csak nevetnek Orbán Viktoron az ukránok, aggódtak is, amiért túl rég fogta Oroszország pártját

A kijevi külügy maró gúnnyal szólt vissza a magyar miniszterelnöknek.

„Nem tudjuk, hogy megy ez Magyarországon, de Ukrajna nem kereskedik sem területeivel, sem szuverenitásával” - jelentette ki egy szerda délutáni Facebook-bejegyzésében a kijevi külügyi tárca szóvivője.

Oleg Nikolenko ebben Orbán Viktor Tucker Carlsonnal folytatott beszélgetésére reagált. Mint korábban mi is hírt adtunk róla, ebben a magyar miniszterelnök a többi közt arról értekezett, hogy a Nyugatnak megállapodást kellene kötnie Vlagyimir Putyinnal Ukrajna biztonságáról, amely nem foglalhatja magában sem a Krím visszaadását, sem Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz. Emellett kitért arra is, hogy a béke legjobb módja a nyugati fegyverszállítások beszüntetése lenne. 

„Tulajdonképpen már kezdtünk aggódni, amiért Orbán Viktor túl régóta nem beszélt az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások leállításáról, és meg sem próbálta meg legitimálni Oroszország agresszióját. Kétségeink támadtak a magyar miniszterelnök egyébként következetes álláspontját illetően” – írta maró gúnnyal a kijevi külügyi szóvivő. Hozzáfűzte, akármilyen „rangos szószólókat” alkalmaz az orosz vezetés, mindenképpen felelősségre vonják azokért a bűnökért, amelyeket az ukrán néppel szemben elkövettek. 

A maró gúny egyébként újdonságot jelent az Orbán Viktor Putyin-párti nyilatkozataira adott kijevi válaszokban. A magyar miniszterelnök korábban senkiföldjének és pénzügyileg nem létező országnak is nevezte Ukrajnát.