Oroszország;Ukrajna;interjú;Orbán Viktor;Egyesült Államok;Donald Trump;Tucker Carlson;

Orbán Viktor szerint az amerikaiak rosszabbul bánnak velünk, mint az oroszokkal, Vlagyimir Putyinnal pedig már rég megbeszélte a történelmet

A miniszterelnök a Tucker Carlsonnak adott interjúban beszélt erről. Szerinte Donald Trumpnak vissza kell térnie, és minden rendben lesz.

Felkerült Orbán Viktor miniszterelnök YouTube-csatornájára az az interjú, amit Tucker Carlsonnak adott a Karmelita kolostor teraszán a kirúgott amerikai megmondóember itt tartózkodása alatt.

„Ez nem csak egy félreértés, ez egy hazugság, és lehetetlen”

Tucker Carlson az elején azt feszegette, hogy az Egyesült Államok az emberek úgy gondolják, Ukrajna nyerésre áll az Oroszországgal vívott háborúban.

– Ez egy hazugság. Ez nem csak egy félreértés, ez egy hazugság, és lehetetlen. Mindenki, aki politikával foglalkozik és érti a logikát, a számokat, az adatokat, az tudja, hogy ez kizárt

– csapta le a miniszterelnök a magas labdát, hozzáfűzve, hogy együttérez Ukrajnával.– Szegény ukránok – élt a fordulattal az interjú alatt többször is  Szerinte ennek az az oka, a harctéren lévő helyzet, a katonák száma fog dönteni, az ukrán katonák pedig előbb  fognak elfogyni, mint az oroszok. Éppen ezért úgy véli, a Nyugat egy „rosszul összeállított stratégiát” követ, amellyel nem lehet legyőzni Oroszországot – fűzte hozzá, mintha kis országok soha nem nyertek volna háborút nagyok ellen kellő mennyiségű fegyverrel és jobb stratégiával. Arról nem is beszélve, hogy ha az orosz katonák száma dönt, miért kell a Putyin-rezsimnek a Wagner-csoportot és a hasonló magánhadseregeket bevetnie Ukrajnában.

Tucker Carlson felvetette azt is, politikai döntéshozók az Egyesült Államokban nemrégen az oroszok által megszállt Krím visszafoglalásáról beszéltek, Orbán Viktor szerint azonban a próbálkozás is „teljesen irreális, lehetetlen és nem bölcs” cél. Volt családügyi minisztere, Novák Katalin köztársasági elnök nem ért vele egyet.

– Megfeledkeztünk arról, hogy milyen veszélyes egy erős vezetés nélküli vagy interregnum alatt álló Oroszország. Az interregnum a legrosszabb lehetőség – érvelt később Orbán Viktor amellett, hogy miért nem jó ötlet, ha Vlagyimir Putyint megbuktatják. Tucker Carlson ezen a ponton felvetette, hogy úgy tűnik, mégis ez az amerikai külügyminisztérium célja, Orbán Viktor pedig azt mondta, „ha ez a cél, akkor az hiba”. Hozzáfűzte, hogy ez a helyzet rendkívül veszélyes, a hatásokat pedig az Egyesült Államokban nagy távolság miatt később érzik meg, Magyarországon viszont 24 órán belül, hiszen Magyarország szomszédos Ukrajnával, ez pedig meghatározza a magyar megközelítést.

– Van egy erős kisebbségünk, több mint 150 ezer ember Ukrajna területén, egy olyan helyen, ami korábban Magyarországhoz tartozott. Tehát egy történelmi kisebbség, közösség él ott. Ők az ukrán állam részei, és most besorozzák őket a hadseregbe, ahol meghalnak. Ukrajnáért harcolnak, és magyar katonák ukrán állampolgárként halnak meg Ukrajnáért – mondta, és arra figyelmeztetett, hogy egy ponton az ukrán hadsereg ki fog fogyni az emberekből, és további egységekre lesz szüksége, amit, ha a nyugati országok biztosítanak neki, az egy közvetlen háború kirobbanását jelentené Oroszország és a Nyugat között. 

Kicsit kampányolt Donald Trump mellett

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban a magyar kormányfő kijelentette, szerinte a jelenlegi helyzetből az egyetlen kiút az, ha Donald Trump volt elnök visszatér a hatalomba, és a korábbihoz hasonló külpolitikát folytat.

– Az elmúlt évtizedek legjobb külpolitikája az övé volt. Nem kezdeményezett újabb háborút. Jól kezelte az észak-koreaiakat és Oroszországot, még a kínaiakat is, és olyan politikát folytatott, amely a legjobb volt a Közel-Kelet számára

– mondta Donald Trumpról, hozzátéve, hogy ha ő lett volna az amerikai elnök, amikor az orosz támadás kezdődött, az orosz támadás nem is kezdődött volna el.

Nem akar NATO-tag Ukrajnát

Arra a felvetésre, hogy a müncheni biztonságpolitikai konferencián az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, szeretnék, ha Ukrajna az észak-atlanti szervezet tagja lenne, Orbán Viktor kifejtette, erre 2007-2008 környékén nagyobb volt az esély, amikor Oroszország gyengébb volt, de akkor elnapolták ezt a kérdést, Oroszország pedig azóta megerősödött, ezért ez a lehetőség már nem áll fent.

– Nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy Oroszország és Ukrajna közötti hosszú határ a NATO határává váljon. Ez azonnali háborút, veszélyt jelentene mindannyiunkra nézve, még az Oroszországra nézve is

– szögezte le. Úgy vélekedett, be kellene vonni Oroszországgal az új európai biztonsági architektúrába, ami biztonságot és szuverenitást biztosít Ukrajnának, de ki kell mondani, hogy Ukrajna soha nem lehet az észak-atlanti szervezet tagja.

Szerinte az USA rosszabbul bánik Magyarországgal, mint Oroszországgal

Orbán Viktor úgy vélte, mindig veszélyt jelent a nemzetközi politikában, ha az Egyesült Államok úgy ítéli meg, hogy egy adott ország nem a megfelelő irányba halad, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez pusztán az Egyesült Államok kormányának a hangja.

– Nem minden amerikai közelít hozzánk ugyanúgy, mint a kormány. Például ott vannak a republikánusok, akik értékalapon sokkal közelebb állnak hozzánk. Az előző elnök értékalapon, történelmileg és teljes szívvel barátja Magyarországnak. Tehát nem szabad azt a hibát elkövetni, hogy az Egyesült Államokat egyenlőnek tekintjük az Egyesült Államok kormányával – fogalmazott, homályban hagyva, hogy miért azonosítja ő és több minisztere is a saját akaratát Magyarország akaratával. Majd hozzáfűzte, hogy

bár Magyarország az Egyesült Államok szövetsége és NATO-tag, mégis rosszabbul bánik Magyarországgal, mint Oroszországgal.

Ezt azzal indokolta, hogy az Biden-adminisztráció 2022 nyarán felmondta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló  egyezményt Magyarországgal úgy, hogy Oroszországgal még hatályban tartja.

A miniszterelnök szerint Magyarország ma elég erős, a Biden-adminisztráció már nem tudja hasonló nyomás alá helyezni a magyar gazdaságot, mint mondjuk egy évtizeddel ezelőtt. 

Tucker Carlson arról is kérdezte a magyar miniszterelnököt, hogy mi a véleménye azokról az amerikai médiában rendszeresen terjedő híresztelésekről, amelyek szerint Orbán Viktor valójában Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik embere.

A botrányt, hogy egy nemrég megjelent oroszországi tankönyvben fasisztának bélyegezték az 1956-os magyarországi forradalmat, Orbán Viktor elintézte azzal, hogy a Vlagyimir Putyinnal való első találkozásuk során világosan rögzítették,

nem foglalkoznak a történelemmel, mert az Oroszország és Magyarország közötti történelem meglehetősen szomorú.

Éppen ezért az Orbán-kormány igyekszik racionális kapcsolatot ápolni az oroszokkal, különösen a gazdaság és az energia területén.

A magyar sajtó szabadabb, mint az amerikai – jegyezte meg Tucker Carlson, amit Orbán Viktor elégedett mosollyal nyugtázott. 

A miniszterelnök az interjúban arról is beszélt, hogy

  • Európában vannak, akik azt gondolják, hogy az egyén a legfontosabb, míg a másik tábor azt gondolja, hogy vannak ennél fontosabbak is, mint például a család, a nemzet, illetve Isten, és ezeket magasabb szinten kell szolgálnia. Magyarország az utóbbiakhoz tartozik.

  • jelenleg a NATO sokkal erősebb, mint az oroszok, ezért Magyarország is biztonságos helyzetben van, Oroszország ugyanis nem veszélyezteti a NATO országok biztonságát. 

  • az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantását követően a szerb miniszterelnökkel és a szerb elnökkel együtt elmondta, hogy ha bárki egy ehhez hasonló támadást hajtana végre a déli folyosó ellen, azt a régió országai háborús oknak vagy terrortámadásnak fogják tekinteni,

  • az igazságszolgáltatást pedig Magyarországon nem használják fel a politikai ellenfeleik ellen.