Európai Unió;Szlovákia;Orbán Viktor;Michal Šimečka;

A szlovák miniszterelnök-jelölt szerint Magyarország kis túlzással Oroszország trójai falova az EU-ban

Michal Šimečka sajnálatosnak tartja, hogy egy állam lassítja és blokkolja a többit a döntéshozatalban.

– Sajnálatos, hogy egy állam lassítja és blokkolja a többit a döntéshozatalban, s kis túlzással Oroszország trójai falova az Európai Unióban, de ez az ő döntésük, nem a miénk – jelentette ki Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke a szlovákiai magyar lapnak, a Napunknak adott interjújában. A 444 összefoglalója szerint Šimečka hozzátette, Orbán döntése, hogy blokkolja, fékezi a szankciókat, hogy úgy beszél, ahogy beszél az orosz agresszióról Ukrajnában, hogy nem segít olyan szinten, mint a többiek. Ezzel az EU nem sokat tehet.

– A tagállamok szuverén módon, önállóan döntenek. Természetesen jobb lenne, ha az EU szintjén a lehető leggyorsabban konszenzusos döntéseket tudnánk hozni, de Magyarországot senki sem űzi ki az EU-ból, senki sem akarja eltávolítani. Az EU a saját szabályai szerint jár el, ami a külpolitikát vagy a jogállam kérdését illeti – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy szerintük az Európai Unióban a többes állampolgárságnak általánosnak kellene lennie, és lehetőséget kell adni mindenkinek, aki más ország állampolgárságát szeretné megszerezni, ha van kötődése az adott országhoz. „Egy magabiztos ország számára ennek nem szabad gondot okoznia, bíznia kell az állampolgáraiban” – jelentette ki.

Michal Šimečka az interjúban arról is beszélt, hogy

  • politikai értelemben talán semmiben sem ért egyet Gyimesi Györggyel. „Lehet, hogy akad olyan téma, ahol hasonlóan gondolkodunk, de ha a politikai kommunikációját nézzük, kijelenthető, hogy a politikai spektrum ellentétes oldalán állunk. Úgy gondolom, hogy egyes dolgok, melyeket hangoztat, bizonyos értelemben ártanak Szlovákia és a demokratikus Európa érdekeinek.”

  • „a szlovák–magyar kapcsolatok Szlovákiában most sokkal nyugodtabbak, jobbak, mint 20 évvel ezelőtt. Ehhez pedig hozzájárultak az eddigi magyar pártok is. A miniszterelnökünk is magyar, és ez nem okoz problémát senkinek, kivéve néhány szélsőségest. S itt érdemes nyíltan kimondani azt is, hogy a 90-es évek szlovák nacionalizmusáért bocsánatot kellene kérnünk”.

  • a sorosozás a Fidesz stratégiájának része, és szerinte ezt átvette már Robert Fico is – „ez most már a jelen kor politikai kommunikációjához tartozik, mi pedig mindig igyekszünk majd megmagyarázni az embereknek, miért probléma ez, és beszélni fogunk mindannyiunk jövőjéről”.

Šimečka a jövő heti szlovák választásokon Robert Fico korábbi miniszterelnök fő kihívója, pártja a felmérésekben szorosan Fico pártja, a Smer mögött áll.