Oroszország;Ukrajna;hadsereg;Kósa Lajos;

Kósa Lajos: míg katona voltam, nem is támadták meg Magyarországot

A Fidesz politikusa szerint sokat segít az ember lelki egészségén, ha nem olvasgat kommenteket.  

A Fidesz parlamenti frakciója fixen meg van győződve arról, hogy kulcskérdés az, hogy Magyarország a NATO tagja, eszünkben sincs a NATO-val bármilyen módon összerúgni a port - jelentette ki a Fidesz országgyűlési képviselője az Egyensúly Intézet csütörtöki konferenciáján. 

Kósa Lajos - aki egyben a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke, s újonnan űrpolitikus is - azt mondta, persze ez nem azt jelenti, hogy nincs véleményük, „az ember a gyerekével is vitatkozik, pedig igazán szereti”. Később aztán arról kezdett el értekezni, hogy a  „nagyon kulturált, nagyon művelt, magára nagyon büszke, nyugatra is ordítóan jellemző”, miszerint azért írnak rólunk negatív cikket, mert az Operaházban bemutatták Szergej Prokofjev Háború és béke című előadását.

Éppen ezért meghaladja az erőnket, ha valaki azt kéri, hogy a hülyeséget számoljuk fel. Önmagában is furcsának nevezte azokat a felvetéseket, miszerint Magyarország „bizonyos optikában” Putyin pincsikutyájává válhat, amiért azt mondja, hogy meg kell állítani a háborút. Itt azt hozta fel, hogy nekünk nem tetszik, amiért százezrek halnak meg a frontokon, többek közt kárpátaljai magyarok is. „Induljunk ki a magyar stratégiai érdekből, az sosem baj, ha közöttünk, meg az oroszok között van még egy ország, akinek független státusza. Aztán, hogy ezt csak utána lehet kérdezgetni, hogy ez micsoda” - fejtegette a fideszes politikus. Egy ponton kitért arra is, hogy éles kritikákat kap amiatt mert egy 17 éves, félig ukrán félig orosz korcsolyázó indulhat a magyar bajnokságban. 

„Én ettől olyan durva orosz ügynök vagyok, hogy azt le se lehet írni az interneten. Megjegyzem, nem kell internetkommenteket (sic!) olvasni, sokat segít az ember lelki egészségén. Amúgy is egyébként a usereknek csak az 5 százaléka olvassa ezt, tehát nem tartom ezt kiindulópontnak”

- osztotta meg elképzeléseit.

Megjegyezte, ő mint európai, NATO-tag (csak országok lehetnek tagok, személyek nem - a szerk.), amiért Milánóban betiltják Dosztojevszkijt az irodalmi szemináriumon. Ez tiszta őrület - jelentette ki, mivel szerinte mindez az európai kultúrát is idézőjelbe teszi. Ma már a nácizmus is idézőjelbe tette egy kicsit, most akkor még erre ráfejeltünk azzal, hogy semmit sem tanultunk, semmit se felejtettünk az elmúlt 70 évben. Csak most az oroszokat hívják az elégetendőnek - fejtegette. Ezt követően azt mondta, Magyarországnak nincs béketerve, ám azt mondjuk, legyen tűzszünet, hogy legyen valamiről tárgyalni. 

Később aztán rákanyarodott a dezinformációs témakörre. Utóbbit nem könnyű kiszűrni, mivel akkor abból előbb-utóbb cenzúra lesz. A Guardiant, meg a New York Times-ot hányszor kellett volna cenzúrázni amiatt, mert hetente megírják, hogy Putyin meghalt, de közben rákos, egyébként pedig megőrült, és egy szanatóriumban kezelik?! - tette fel újabb költői kérdését. „

Állítom, hogy az angol hadügyminiszternek van egy szórakoztató osztálya, ami gyártja a képtelenebbnél-képtelenebb vad álhíreket, amire aztán kiderül, hogy álhír” - tette hozzá. Éppen ezért a jelenség ellen csak úgy lehet küzdeni, hogy mindennek helyt adunk, s az olvasó majd eldönti. Próbáljuk az igazságot is megírni, abban reménykedve, hátha ezt a nép valahogy kiszúrja - magyarázta.

Később aztán egy katonaélményét is megosztotta a hallgatósággal. 83'-ban ott álltam a katona laktanya udvarán, és Keleti elvtárs - akivel később hadügyminiszter léptünk be a NATO-ba - magyarázta el, hogy a szocializmus világgyőzelme az hogyan jön el. Mi készültünk állandóan a gonosz tiroli páncélgránátosok ellen. Megjegyzem, míg katona voltam, nem is támadták meg Magyarországot - fűzte hozzá tréfásan Kósa Lajos.