Varga Mihály;közpénzek;Karcag;Hadházy Ákos;milliárdok;sámándob;

Hadházy Ákos újabb közpénzköltésre bukkant a milliárdokat elnyelő Sámándobban

Az ellenzéki politikus az uniós közbeszerzési értesítőben szúrta ki, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter még 270 milliót dobott a karcagi „csodába”.

Hiába örvendezett Varga Mihály pénzügyminiszter augusztus közepén azon, hogy 8 év után már majdnem kész „a csoda”, vagyis elkészül a hányatott sorsú egykori világkiállítási épület újragondolva Karcagon, kiderült, hogy a fejlesztés összesen már több mint 4 milliárd forintba kerül, s talán 2024 márciusában át is adják – derült ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szombati Facebook-posztjából.

Az ellenzéki politikus az európai uniós közbeszerzési értesítőben szúrta ki, hogy szerződést módosítottak, s az eredetileg 2,6 milliárdért vállalt munka előbb 3,7 milliárdra nőtt, most pedig Varga Mihály még adott rá 270 milliót.

Így a poszthoz mellékelt dokumentum szerint a szerződés összértéke 4 027 563 104 forint, s a befejezés határideje 2024. március 30.

– Válság? Milyen válság? Ami igazán fontos, arra röhögve szórja a pénzt a pénzügyminiszter. A tanárok emelése nincsen EU-s támogatás nélkül, az iskolaépítéseket leállították, na de a Sámándobnak muszáj megépülnie Karcagon. Az mellékes, hogy minek? – vetette fel Hadházy, emlékeztetve, hogy arról a pavilonról van szó, amit a 2015-ös milánói világkiállításról, „elvileg hazahoztak és újra felépítik a dilettáns pénzügyminiszter városában”. Még hozzáfűzte, hogy a faanyagot haza sem hozták, a vasváz pedig évekig rozsdásodott egy gyártelep udvarán.

Maga Varga Mihály az augusztusi bejegyzésében pikírten így büszkélkedett: „Tudják, van az a zavart politikus, aki szerint sose készül el semmilyen beruházás... Erre is azt mondta: Csak rozsdás vasak vannak. Vagy mégsem?” A választ zárójelben felsorolásként adta meg a pénzügyér: „(Karcag, Sámándob, új közösségi épület, egy barnamezős terület rendbetételével.)”