tárgyalás;Varga Judit;Schadl-Völner-ügy;

2023-10-03 10:44:00

Folytatódik a Völner-Schadl per: Varga Judit négyszer találkozott Schadl Györggyel

A tárgyaláson megjelent Völner Pál, aki szabadlábon védekezik, Schadl Györgyöt viszont bilincsben vitték a bíró elé.

Bűnjelként lefoglalt naptára szerint 2020 és 2021 között összesen négyszer találkozott a korrupcióval megvádolt Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) volt elnöke Varga Judit korábbi igazságügyi miniszterrel. Volt olyan találkozó is, amely a „Karmelita” felirattal szerepelt a naptárban – derült ki a Fővárosi Törvényszéken kedden a Völner-Schadl per tárgyalásán a védői felszólalásból.

A keddi tárgyaláson megjelent Völner Pál, aki szabadlábon védekezik. Bilincsben vitték Schadl Györgyöt és a harmadrendű vádlott R. Róbertet. A volt titkárságvezető F. Vivient távkapcsolatban, videokamerán keresztül hallgatta meg a bíróság. F. Vivien volt az, aki nyilvántartást vezetett Schadl György különféle kifizetéseiről.

Az Igazságügyi Minisztérium volt fideszes államtitkárának a védője azt kifogásolta, hogy nem egyértelmű, pontosan kinél foglalták le ezt a jegyzőkönyvet. Korábban az ügyvéd már kezdeményezte Varga Judit tanúként való meghallgatását az ügyben.

Varga Juditot miniszterként még többször kérdezték, hogy találkozott-e az időközben korrupcióval megvádolt végrehajtói kari elnökkel, erre annyit mondott, hogy egy-két alkalommal, ám itt csak szakmai ügyekről beszélgettek.

Mint ismert, az ügyészség azzal gyanúsítja a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnökét, hogy végrehajtói bűnszervezetet üzemeltetett, így saját embereit neveztette ki végrehajtónak. Nekik utána keresetük jelentős részét, összesen több mint 924 millió forintot kellett leadniuk Schadl Györgynek, az összesen legalább 83 millió forinttal megkent Völner Pál ex- államtitkáron keresztül érte el, hogy az ő embereit nevezzék ki végrehajtónak. Az ügyészség ezért az ex-politikusra 8, míg Schadl Györgyre 10 év börtönbüntetést kért. Völner és Schadl tagadja a bűnösségét, ellenben korábban egy kivételével az összes, a gyanú szerint Schadl által beszervezett végrehajtó elismerte a bűnösségét.

Pingvin alakú pendrive-on a korrupció részletei

A tárgyaláson Tóth Erzsébet bírónő a védők előtt felnyitotta a bizonyítékok lezárt borítékát. Ebben volt benne az a Pingvin alakú pendrive, amit Schadl letartóztatásakor lefoglaltak F. Viviennél, és amin vezette F. Vivien a különféle kifizetéseket.

F. Vivien irodavezetőként láthatta a Schadl György-féle végrehajtói iroda különféle kifizetéseit, sőt, ő maga is része volt a machinációknak, így az egyik végrehajtó-jelöltet ő maga szervezte be, aki végrehajtói keresete egy részét a nőnek is le kellett adnia. F. Vivien volt az, aki a Schadl-féle hálózat lekapcsolásakor azonnal „borított” az ügyészeknek, azaz rávallott a volt főnökére, az ügyészek ugyanis vádalkut kötöttek vele. A nő kedden jelezte: fenntartja a korábban, nyomozati szakban tett vallomását.

„Csak arra tudok gondolni, hogy a kinevezésükért fizettek neki” – vallotta F. Vivien korábban azzal kapcsolatban, hogy több végrehajtóról biztosan tudta, Schadl György neveztette ki őket végrehajtónak, azok pedig utána rendszeresen adtak neki különféle összegeket.

– nyilatkozott F. Viven arról, hogy a kinevezési jogkörrel nem bíró Schadl György hogyan érhette el, hogy az ő emberei kapják meg a zsíros végrehajtói állásokat.

A tárgyaláson hosszasan ismertették az ügyészség által a Schadl György irodájában lefoglalt bűnjeleket, így 2017-től vezetett asztali naptárakat, amelyeken kézírással jelölték, hogy mikor milyen programjai lehettek Schadl Györgynek. Azért a feltételes mód, mivel a naptárakon lévő bejegyzésekben legalább három különféle kézírást olvasható. Schadl György bizonyos bejegyzésekről elismerte, hogy azok tőle is származhatnak, de hozzátette, az irodában mindenkinek volt lehetősége arra, hogy az íróasztalán lévő naptárban feljegyezzen valamit. 

A 2017-től kezdődő naptárakon sorjáztak a „Völner Pálra” vonatkozó bejegyzésre utaló ügyészségi feljegyzések, de előfordult a volt igazságügyi miniszterre, Varga Judit elődjére utaló „Trócsányi Ügyvédi Iroda” és „Nagy Ádám”, vagyis Rogán Antal kabinetfőke is.