Izrael;Hamász;Tel Aviv;légitámadások;

Izraelben rekedt egy magyarországi roma turistacsoport 87 tagja

A Roma Szeretetszolgálat elnöke szerint sokan közülük nem tudnak már élelmet és vizet venni maguknak, mert elfogyott a pénzük.

Egy 120 fős magyarországi roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren a terrortámadások közepette – tudta meg az rtl.hu.

A portálnak ifj. Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat elnöke számolt be arról, hogy a pár munkatársa indult el egy nemzeti ünnepre Izraelbe a csoporttal, és tudomása szerint a résztvevők közül 20-30 ember már korábban hazajött Magyarországra.

Mint mondta, a konfliktus eszkalálódása után azonnal hívásokat kapott kollégáitól, hiszen nem tudták, hogy mit tegyenek: a szállodában kellett maradniuk, nem mehettek ki az utcára sem. Ezután felvette a kapcsolatot a tel-aviv-i magyar nagykövetséggel annak érdekében, hogy minél előbb biztosítsanak védelmet a bajbajutott turistáknak, és mielőbb hazaszállíthassák őket. A konzulátus képviselője kiment hozzájuk a helyszínre, ahonnan rendőri-katonai kísérettel elvitték őket a reptérre.

– Nagyon sokan nem tudnak már élelmet és vizet venni maguknak, mert elfogyott a pénzük. A konzul azt mondta nekik, hogy saját magukról kell gondoskodniuk, pedig sokan már a repülőjegyüket sem tudják megvenni

– mondta a Roma Szeretetszolgálat elnöke.

Ifj. Rostás-Farkas György szerint a konzulátus szállást próbál biztosítani számukra. Jelenleg mindannyian a reptéren vannak, azonban az esti járatukat törölték, emiatt sokan kétségbeestek. Hozzátette, hogy nemcsak cigány származásúak, hanem kisebb számban magyarok is vannak köztük.

Szijjártó Péter külügyminiszter szombaton közölte, hogy a szóban forgó repülőtér egyelőre nem zárt be, de egyes légitársaságok törölnek járatokat, ezért tervezett utazás esetén fokozott tájékozódás szükséges.