Magyarország;GDP;IMF;Ukrajna;infláció;

Nagyjából feleakkora inflációra számítanak Ukrajnában, mint Magyarországon

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is javított a növekedési kilátásokon.

Szeptemberben az általunk egyelőre csak vágyott értékre, 7,1 százalékra mérséklődött az éves infláció Ukrajnában. Augusztusban még 8,6 százalékot mértek az előző év azonos hónapjához képest. A magyar éves fogyasztóiár-index augusztusban 16,4, szeptemberben 12,2 százalék volt – írja a Privátbankár.

A portál szerint az év hátralévő részében Ukrajnában tovább apadhat a mutató, decemberben várhatóan 5 és 6 százalék között lesz, az éves pedig 9 és 10 százalék között, vagyis nagyjából feleannyi, mint amekkorát Magyarországon vár a jegybank és az elemzők.

Az ukrán statisztikai hivatal e heti közlése szerint augusztushoz viszonyítva 0,5 százalékkal lettek olcsóbbak az élelmiszerek, éves összevetésben 5,8 százalékos a drágulás.

A stabilizálódás a hrivnya árfolyamán is látszik.

Az Ukrán Nemzeti Bank ezen a héten már másodszor erősítette fizetőeszköze dollárhoz mért árfolyamát.

Ez szerdán 36,55 hrivnyán állt, annak köszönhetően, hogy a jegybank a múlt héten rekordértékben, 1,16 milliárd dollárt értékesített a bankközi devizapiacon. A bank júliusban 14-ről 10,6 százalékra vitte le a szerinte várható éves infláció értékét, ám most azt közölte, hogy valószínűleg további, igaz, csak pár tizedszázalékpontos mérséklés lesz hamarosan. 

A Nemzetközi Valutaalap szeptemberi előrejelzése szerint az ukrán gazdaság idén 2 százalékkal növekszik. Ez nagyon nagy változás, a nyáron még 3 százalékos csökkenésre számítottak Washingtonban. Jövőre az IMF 3,2 százalékos GDP-bővülést lát. A szervezet szakértői a belső kereslet vártnál gyorsabb emelkedésével és a cégek, valamint a háztartások alkalmazkodásával magyarázták ezt a fordulatot. Az IMF úgy véli, hogy az éves átlagos infláció 17,7 százalék lehet, jövőre pedig 13 százalék.

Ugyancsak a héten vált ismertté az ukrán gazdasági minisztérium legfontosabb makroadatokkal kapcsolatos várakozása. Ez jóval kedvezőbb képet fest az idei teljesítményről és a jövő év alakulásáról.

Szeptemberre 9,1 százalékos, az év első kilenc hónapjára pedig 5,3 százalékos GDP-növekedést mutattak ki 2022 azonos időszakához képest.

Ennek alapján az IMF-nél jóval optimistábban látják a teljes idei esztendőt, az októberi várakozás szerint már 4 százalék körül lehet a GDP-javulás az év végén, jövőre 5 százalékot jósoltak.

Mint arról a Népszava beszámolt, az IMF szakértői szerint idén a magyar gazdaság recesszióba kerül, a bruttó hazai termék értéke 0,3 százalékkal zsugorodik, ezzel szemben tavasszal még fél százalékos gazdasági növekedést jósoltak. Jövőre a IMF szerint is visszatérhetünk a növekedési pályára, a GDP 3,1 százalékkal nőhet – ez gyakorlatilag megegyezik a korábbi előrejelzésükkel, vagyis arra számítanak, hogy ha később is, de beindul a növekedés.

Az inflációt idén az IMF szakértői 17,7 százalékra várják, akárcsak a hazai elemzők, ám jövőre a pénzromlás 6,6 százalék lesz, ami mind az IMF tavaszi, mind a piaci várakozásokat meghaladja. A Valutalap idén decemberre 8,2 százalékos, 2024 végére 5,4 százalékos inflációt vár, vagyis a magyar dezinfláció lassú és nehézkes lesz. Az IMF szöveges értékelést nem fűzött a magyar előjelzéshez, annyit közölt, hogy ahhoz a kormány 2023 költségvetését, illetve az IMF elemzői csapatának becsléseit vették figyelembe.