Magyarország;GDP;Románia;Eurostat;

Románia hivatalosan is megelőzte Magyarországot az egy főre jutó GDP-ben

Miközben a magyar gazdaság közelíti az EU átlagát fejlettségben, addig romlik a relatív teljesítménye a régiós országokéhoz képest.

Fél évvel az előzetes adatok megjelenése után az Eurostat friss adatközlésével megerősítést nyert, hogy Magyarországon az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) az EU átlagának 76,6 százaléka volt, míg Romániában ez az arány 76,7 százalék. Vagyis hivatalossá vált, hogy Románia a legismertebb fejlettségi mutató esetében megelőzte hazánkat – vette észre a Portfolio.

Bár Magyarország is ütemesen zárkózott fel az elmúlt 9 évben az uniós fejlettségi átlaghoz (2013 óta +8,5 százalékpont), a román gazdaság ennél sokkal nagyobb tempójú konvergenciát mutatott:

2013-ban még 54,6 százalékon állt, 2022-re a felülvizsgált adatok szerint már 77 százalék közelében jár, vagyis 22,1 százalékpontos javulást tudott elérni, ami 2,5-szerese a magyar ütemnek.

A legutolsó évben, vagyis 2022-ben 2021-hez képest is dinamikusabb volt a román felzárkózás: a román gazdaság 2,9 százalékpontos, míg a magyar gazdaság 1,8 százalékpontos hátrányt dolgozott le az EU-átlaghoz viszonyítva.

A portál kiemeli, hogy 2013 óta, vagyis 10 év alatt a magyar gazdaság tudta felmutatni a 11. leggyorsabb konvergenciát az uniós átlaghoz, viszont előtte jellemzően szinte mind csak régiós versenytárs gazdaságok találhatóak, vagyis

miközben a magyar gazdaság közelíti az EU átlagát fejlettségben, addig a relatív teljesítménye a régiós országokéhoz képest romlik.

Csehország, Szlovákia és Szlovénia az a három ország a térségben, ahol 2013 óta kisebb mértékű konvergencia valósult meg, mint Magyarország esetében. Ennek következtében az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) tekintetében Magyarország már csak öt országot utasít maga mögé: Lettországot, Horvátországot, Szlovákiát, Görögországot és Bulgáriát.