pályázat;Trafó;Örkény Színház;Bősz Anett;

2023-10-14 13:28:00

Bősz Anett: nem lesz pályázati dömping a budapesti színházak igazgatói posztjaira

Bősz Anett főpolgármester-helyettes a Népszavának elmondta: az Örkény és a Trafó vezetői pályázata nem arról szól, hogy a következő önkormányzati választásokig most sorra kiírnák a fővárosi fenntartású színházak igazgatói pályázatait.

Mint azt lapunk is megírta: bár Mácsai Pál a negyedik ciklusát tölti az Örkény Színház élén, és mandátuma csak 2025-ben jár le, a teátrumot fenntartó Főváros már most pályázatot írt ki a színház élére az ügyvezetői munkakör 2025. március 1-jétől 2030. február 28-ig tartó betöltésére. Az okokról Bősz Anett főpolgármester-helyettes a Népszavának elmondta: tudomásukra jutott, hogy Mácsai Pál nem szeretné folytatni az Örkény Színház vezetését. – Ez a szándék emberi és méltánylandó. Úgy szeretné átadni a stafétát, hogy együtt vezetnek egy évadot a sikeres pályázóval, és ezt követően venné át az új igazgató a színház irányítását. Így előtte már részt vett annak a szezonnak a kialakításában, amely az ő vezetése alatt indul. Nem olyan most a színházigazgatói pálya, mint békeidőben, ezért meg lehet érteni, hogy Mácsai Pál az alkotói kiteljesedést preferálja a direktori tevékenység helyett. Ezt a fenntartónak illik figyelembe venni.

Bősz Anett emlékeztetett arra: volt már erre korábban példa a Nemzetiben, amikor Jordán Tamást Alföldi Róbert váltotta. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a kiírás időzítésében semmiféle politikai motiváció nincs. Megjegyezte: nem arról van szó, hogy a következő önkormányzati választásokig most sorra kiírják a fővárosi fenntartású színházak igazgatói pályázatait. – Ha a mostanitól eltérő politikai irányultságú csoport venné át jövő tavasztól a Főváros vezetését, akkor nincsenek illúzióim, hogy megtalálnák a módját, miként lehetetlenítsenek el egy számukra nem kedves színházvezetőt – fűzte hozzá Bősz Anett. A főpolgármester-helyettes megerősítette: a Trafó esetében is egy személyes döntés miatt írnak ki pályázatot az igazgatói posztra, mivel a jelenlegi igazgató, Barda Beáta nyugdíjba megy.

Az Örkény Színház igazgatói pályázatát a Főpolgármesteri Hivatalba kell beadni, a benyújtási határidő a Kulturális és Innovációs Minisztérium honlapján való közzétételtől számított 30 munkanap. A pályázatot a minisztérium honlapjára szeptember 26-án töltötték föl.