Irán;Izrael;Hamász;Egyesült Államok;Gáza;Hezbollah;Ciszjordánia;légicsapások;letartóztatások;razziák;

2023-10-22 22:15:00

Százakat tartóztattak le terrorizmus gyanújával az izraeli hatóságok Ciszjordániában, nő a félelem, hogy az összecsapások megállíthatatlanná válnak

Egy izraeli tank véletlenül egyiptomi határőrökre lőtt, többen megsebesültek.

Ciszjordániában több mint 450 aktivistát tartóztattunk le – idézte a Sky News Daniel Hagarit, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivőjét, aki a csütörtökön kezdődött razziáról számolt be vasárnap. – Minden este működünk, és meghiúsítjuk a terrortámadásokat –  mondta a szóvivő, kiemelve, amióta elkezdődtek a gázai légicsapások, felerősödött az erőszak Ciszjordániában, s Izrael egy ciszjordániai mecset közeli ingatlanra is csapást mért, amit szerintük fegyveresek használtak. Palesztin tisztviselők ugyanakkor arról számoltak be, hogy egy menekülttábort is támadtak, legalább 12 ember halálát okozva.

Daniel Hagari elmondta, hogy egy izraeli katona is meghalt a gázai razzia során, hárman pedig megsérültek, amikor páncéltörő rakétával kellett kilőniük egy harckocsit és egy másik katonai járművet. Mindeközben egy izraeli tank véletlenül eltalált egy egyiptomi állást a határ közelében, Kerem Shalom körzetében. Az egyiptomi hadsereg szóvivője megerősítette, hogy több határőrük könnyebben megsérült. Az IDF sajnálkozását fejezte ki, és közölték, hogy az incidenst kivizsgálják.

A Sky News egyik nemzetközi tudósítója, Alex Rossi rövid elemzésében azt írta, hogy „nagyon veszélyes a helyzet a libanoni határon, ahol egyre nagyobb a félelem, hogy az Izrael és a Hezbollah közötti összecsapások eszkalálódnak és megállíthatatlanná válnak”. Az izraeli kormányban egyelőre vita van, hogy kell-e még egy frontot nyitni, ugyanakkor az elmúlt három napban fokozódtak az összecsapások a határon. Rossi szerint „a Hezbollah a világ legerősebb militáns csoportja, és olyan rakétákkal rendelkezik, amelyek elérhetnek Izrael egész területére”.

Mindezekre a félelmekre, rátett egy lapáttal Lindsey Graham republikánus amerikai szenátor, aki egy tel-avivi sajtótájékoztatón azt mondta, nemhogy két front, hanem három lesz, ha a Hezbollahot rászabadítják a zsidó államra, hogy elpusztítsák, és akkor Iránra is kiterjed a háború. Az izraeli hadsereg legfrissebb adatai szerint a Hamász több mint 210 túszt tart fogva Gázában. – Ha ezeket az ártatlan túszokat lemészárolják, Iránt felelősségre vonjuk – figyelmeztetett a szenátor. Ennek fényében Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke vasárnap is egyeztetett az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Kanada vezetőivel, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és még Ferenc pápával is. A következő napokban Emmanuel Macron francia elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök Izraelbe látogat.