Magyarország;NATO;Svédország;Finnország;NATO-csatlakozás;Sauli Niinistö;

A finn elnök is sürgeti a magyar kormányt a svéd NATO-csatlakozás ügyében, de a Fidesz még mindig csak az időt húzza

Az, hogy Kövér Lászlóé a döntés, nem kecsegtet nagy reménnyel.

Magyarországnak valószínűleg sietnie kell Svédország NATO-csatlakozásának az ügyében – mondta Sauli Niinistö, Finnország elnöke a Yle finn lapnak.

Sauli Niinistö örvendetes hírnek nevezte, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn az ankarai parlamentben benyújtotta a svéd NATO tagság ratifikálásáról szóló törvénytervezetet.

Törökország eddig amiatt gyakorolt nyomást Svédországra, hogy hozzon intézkedéseket a két ország kapcsolatait megmérgező Korán-égetések ellen, és az elnök korábban azt is a svéd hatóságok szemére vetette, hogy nem teljesítik a Svédországba menekült kurd szakadárok kiadatására vonatkozó török kéréseket. Svédországnak azonban ehhez még át kell lendülnie egy akadályon: a magyar kabinet korábban csak azért nem vitte az Országgyűlés elé a svéd NATO-csatlakozás kérdést, hogy Törökország ne maradjon egyedül, de fideszes politikai körökben mostanság már egy 2019-es kisfilm kelt felhördülést, amely azt mutatja be, Orbán Viktor hogyan számolta fel a demokratikus intézményrendszert az akkor még csak kilenc éve tartó kormányzása alatt. Emiatt Szijjártó Péter már többször is figyelmeztette a stockholmi vezetést.

Az MSZP hétfőn rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezte, ahol javaslatot tenne vagy tett volna arra, hogy az Országgyűlés soron kívül szavazza meg Svédország NATO-csatlakozását. Ám az atv.hu kérdésére az Országgyűlés Sajtóirodája közölte, a Svédország NATO csatlakozásáról szóló ratifikáció nem szerepel az Országgyűlés soron következő plenáris ülésének napirendi javaslatában. A további ülések napirendi javaslatáról a házbizottság, konszenzus hiányában pedig az Országgyűlés elnöke dönt.

Mint arról beszámoltunk, az, hogy az ügyben Kövér Lászlóé a döntés, nem kecsegtet nagy reménnyel, az Országgyűlés elnöke szeptemberben legalábbis kijelentette, nem biztos, hogy ezt nekünk meg kell szavazni. Az ügyiben megszólalt a Fidesz-frakció is, amely szintén az atv.hu kérdésére úgy válaszolt, nincs változás a kormánypártok álláspontjában. Ez elutasítást jelent, legalábbis célzást arra a látszatvitára, amely 2023 februárjában tört ki a Fidesz-frakció és a svéd és a finn NATO-csatlakozást elvileg támogató Orbán-kormány között.