Európai Parlament;Európai Bizottság;Johannes Hahn;uniós pénzek;

„Nincs itt semmi újdonság” – Az Európai Bizottság értékel, a feltételei teljesüléséig nem fizet az Orbán-kormánynak

A költségvetési biztos és illetékes kollégái november 7-én számolnak be a magyar kormánnyal folyó tárgyalások állásáról.

Az Európai Bizottság folytatja az értékelést, és amíg a feltételek nem teljesülnek, nem térítheti meg az uniós támogatással megvalósuló programok végrehajtása során felmerült kiadásokat – derül ki abból a levélből, amelyet Johannes Hahn költségvetési biztos küldött az Európai Parlament (EP) két szakbizottságát vezető képviselőnek. A Népszava birtokába jutott válasz azt is világossá teszi, hogy az uniós testület folyamatos párbeszédet folytat a magyar kormánnyal a felzárkóztatási és a helyreállítási alapból származó pénzek feloldásához kötött elvárások végrehajtásáról. – Ezekkel kapcsolatban nem tudok újdonságról beszámolni – írta Johannes Hahn.

Johan van Overtveldt, az EP költségvetési, és Monika Hohlmeier, az EP költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke október elején írt az Európai Bizottság (EB) költségvetési biztosának. Levelükben sajtóhírekre hivatkozva kifogásolták, hogy a biztosi kollégium milliárdos támogatásokat készül felszabadítani Magyarország számára pusztán azért, hogy megszerezze támogatását a közösség költségvetési kiadásainak emeléséhez.

„A bizottságokat egyre inkább aggasztja a többéves büdzsé felülvizsgálatáról szóló tárgyalások és a magyarországi jogállamiság hiányosságai miatt kirótt pénzügyi szankciók esetleges feloldása közötti nyilvánvaló kapcsolat. Ragaszkodunk ahhoz, hogy a két folyamatot külön kell választani”

– állt a levelükben.

A Brüsszelben tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön újból megerősítette, hogy a kabinet nem kíván plusz pénzt befizetni a közös kasszába Ukrajna támogatására és a migrációs problémák kezelésére. Ez lenne a kormányoktól elvárt hozzájárulás két legnagyobb tétele. Az uniós büdzsé feltöltéséhez valamennyi tagállam beleegyezése szükséges. Többen valószínűsítik, hogy a magyar kormányfő azon nyomban feladja ellenállását, mihelyst garanciát kap Brüsszeltől a zárolt pénzügyi források folyósításának megkezdésére. Az EB tisztségviselői hivatalosan cáfolják, hogy politikai alku készülődik Budapest megnyerésére.

Az Európai Unió tavaly óta blokkolja a Magyarországnak hét évre szánt 22 milliárd eurós felzárkóztatási támogatást. Nagyobbik részét – mintegy 13 milliárdot – az igazságügyi reform végrehajtásához köti, a maradékot korrupcióellenes intézkedésekhez. A hírek szerint jól haladnak a tárgyalások a teljes büdzsé felszabadításáról, Johannes Hahn levele azonban arról árulkodik, hogy a megbeszélések még nem hoztak eredményt.

Az EU járvány utáni helyreállításra szánt alapjából négy éven át további 5,8 milliárd euró illeti meg Magyarországot. Ennek a borítéknak a felnyitásához is a már említett feltételek – összesen 27 „szupermérföldkő” – teljesítésére van szükség. A biztos szerint

„amíg ez nem történik meg valamennyi szupermérföldkő esetében, addig nem folyósítható pénz a helyreállítási és alkalmazkodóképességi eszköz keretében”.

A két parlamenti szakbizottság várhatóan november 7-én hallgatja meg az EB illetékes tagjait a magyar kormánnyal folyó tárgyalások állásáról.