Európai Unió;Orbán-kormány;korrupció;jogállamiság;igazságügyi reform;kohéziós alap;uniós pénzek;

Újraindult az óra: november közepére ki kell derülnie, hogy az EU megkezdi-e a támogatások folyósítását

Navracsics Tibor és Bóka János európai biztosokkal ma tárgyal a pénzek felszabadításához kötött feltételek teljesítéséről. 

Ma reggel megérkezett Brüsszelbe a magyar kormány válasza az igazságügyi reform teljesítésének részleteit firtató európai bizottsági levélre - erősítette meg a Népszavának Stefan de Keersmaecker szóvivő. Ez azt jelenti, hogy az uniós testület folytatni tudja a reform értékelését és hamarosan véleményt nyilvánít róla. Ha kedvezően ítéli meg az elfogadott jogszabályokat és azok gyakorlati megvalósítását, akkor megkezdődhetnek a felzárkóztatási (kohéziós) alapból Magyarországnak járó kifizetések.

Mint a Népszava beszámolt róla, az Európai Bizottság (EB) szeptember 25-én levelet intézett a kormányhoz, amelyben kilenc konkrét kérdést tett fel az igazságügyi reform megvalósulásáról. Ekkor az uniós testület már két hónapja vizsgálta, hogy az átalakítás megfelel-e az elvárásainak. Az értékelést akkor kezdte, amikor az Orbán-kormány július végén elküldte Brüsszelbe az első, 238 millió euróról szóló számlákat. Innentől fogva a jogszabályok három hónapot adnak az uniós testületnek a döntésre, ám a levelezés idejére megállt az óra. Így

az eredetileg kalkulált október vége helyett, legkésőbb valamikor november közepén kell meghoznia a végleges döntést.

Az igazságügyi reform Brüsszel által elvárt végrehajtása a hét évre szóló 22 milliárd eurós kohéziós támogatási összegből elvileg 13 milliárdot szabadíthat fel. A maradék szűk 9 milliárd is ideiglenes zár alatt van:

6,3 milliárd az uniós alapok felhasználását veszélyeztető korrupció, további 2,6 milliárd pedig az akadémiai szabadságot, a melegek és a migránsok jogait csorbító jogszabályok miatt.

A 6,3 milliárd feloldásához kötött feltételek teljesítéséről egyébként épp ma tárgyal Brüsszelben Navracsics Tibor területfejlesztési és Bóka János Európa-ügyi miniszter az illetékes biztosokkal. Megfigyelők nem zárják ki, hogy a megbeszélések sikerrel zárulnak, ami felgyorsíthatja a hozzáférést a jogállamisági, antikorrupciós eljárásban befagyasztott pénzekhez.