Robert Fico;Orbán Viktor;populizmus;illegális migráció;

Robert Fico beköszönt a magyar határon, de ez nem tetszett mindenkinek

Az ellenzéki pártok élesen bírálták a szlovák kormányfőt. Arról nincs információ, hogy a déli határkerítésen hogyan jutnak be illegális migránscsoportok, és ha a magyar hatóságoknak tudomása van róluk, akkor hogyan tudnak átkelni zavartalanul Magyarországon a szlovák határig.

 Szlovákia készen áll reagálni bármilyen illegális migrációs hullámra, ezt demonstrálja az a hétfő éjszakai akció, amelynek célja a Magyarországgal közös határ védelmének megerősítése – jelentette Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki személyesen látogatott el a Cunovo-Rajka határátkelőhöz.

Az ellenzéki pártok hevesen bírálják a Fico-féle  „színházat”, vagyis azt a razziát, amelyben több száz rendőr és katona vett részt, kutyás járőröket, drónokat, hőérzékelő berendezéseket is bevetettek, csónakokkal is járőröztek.

A nyáron naponta ezrével érkeztek a menekültek a magyar határon át Szlovákiában, de az utóbbi hetekben, többek között a balkáni útvonalon történt szigorítások illetve a kedvezőtlenebb időjárás következtében látványosan csökkent számuk. Ez is azokat a kampányban elhangzott feltételezéseket erősíti, miszerint az illegális migránsok szlovák határra terelésével az Orbán-kormány Fico kampányát próbálta segíteni.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia (PS) drága színjátéknak nevezte a rendőrség bevetését a magyar határon. Michal Simecka pártelnök szerint Fico ezzel akarja elterelni a figyelmet az ország valós problémáiról és a rendőrségnél kezdődött „tisztogatásról”. „A tényleges megoldáshoz politikai bátorságra lenne szükség, az Európai Unión belüli megegyezéshez” – jelentette ki a progresszívek vezetője.

A SaS képviselője, Juraj Krúpa is azt hangsúlyozta, hogy a határon rendezett költséges színjátékkal a rendőrségnél zajló tisztogatásról akarja elterelni a figyelmet a kormány. A liberális képviselő figyelmeztetett, a visszafogadási egyezmény hiányában jelenleg nem tudni mi lesz a magyar határ közelében feltartóztatott migránsokkal. „Az egyetlen, amit tehetnek a rendőrök, hogy gondoskodnak a migránsokról” – idézte a figyelmeztetést a pozsonyi Új szó. A liberális párt szerint érvényt kell szerezni a visszafogadási egyezménynek Magyarországgal, erről kellene tárgyalnia Robert Ficónak Orbán Viktor magyar kormányfővel.

Fico-Orbán egyeztetést sürgetett a koalíciós kormány Peter Pellegrini vezette Hlas párti belügyminisztere, Matus Sutaj-Estok is. A tárcavezető sajtótájékoztatón mondta el, bízik benne, hogy sikerül megegyezni a magyar féllel a szlovák, valamint a schengeni határ őrzéséről. Rober Fico eközben hangsúlyozta: Amint a Magyarországgal közös hírszerzési információcsere alapján kiderül, hogy nagyobb számú illegális migráns lépte át a határt, illetve közelít Magyarországon keresztül Szlovákia felé, képesek leszünk időben bevetni a szükséges erőket a teljes zöldhatáron".

Arról nincs információ, hogy a déli határkerítésen hogyan jutnak be illegális migránscsoportok, és ha a magyar hatóságoknak tudomásuk van róluk, akkor hogyan tudják átkelni zavartalanul a teljes országon a szlovák határig.