menesztés;L. Simon László;World Press Photo;

Megdöbbentek L. Simon László kirúgásán a World Press Photo igazgatói, de remélik, hogy a kiállítás jövőre visszatér

Próbálják megtalálni a módját annak, hogy kiállítást olyan helyekre is eljuttassák, ahol a sajtószabadság nagyobb nyomás alatt áll.

„Megdöbbenéssel értesültem erről döntésről. Ezeken a képeken nincs semmi explicit vagy sértő. Ez a fotósorozat egy idős LMBTQI+ emberekből álló Fülöp-szigeteki közösség életének átgondolt és őszinte felvétele. Arra bátorítok mindenkit, hogy nyugodtan látogasson el a honlapunkra, nézze meg a történetet, és vonja le saját következtetéseit” – reagált a Népszava megkeresésére a World Press Photo ügyvezető igazgatója, Joumana El Zein Khoury az után, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter menesztette L. Simon Lászlót,. a Magyar Nemzeti Múzeum, igazgatóját a 2023-as budapesti kiállítás körül kitört botrány után.

Ritkán előfordult, hogy egyes országok hatóságai blokkolták kiállításunkat. És természetesen vannak olyan országok (az EU-n kívül), ahol nem kapunk engedélyt a kiállítás bemutatására – tette hozzá Andrew Davies, a World Press Photo Alapítvány kommunikációs igazgatója arra a kérdésre, hogy érte már-e a kiállítássorozatot hasonló politikai támadás. Hozzátette, mindig megpróbálják megtalálni a módját annak, hogy kiállításainkat olyan helyekre is eljuttassák, ahol a sajtószabadság nagyobb nyomás alatt áll, mint itt az Európai Unióban, és ebben együttműködnek a helyi hatóságokkal és partnerekkel. Ugyanakkor van egy olyan szabályunk, hogy az éves kiállítást teljes egészében be kell mutatni, és az összes nyertes történetet be kell vonni az éves kiállításba. Hiába is vetődne fel a tárlat anyagának cenzúrája vagy szűrése, erre nincs mód.

Arra a felvetésünkre, hogy mennyire biztos a World Press Photo tárlat jövője Magyarországon, hangsúlyozta: – A 2023-as World Press Photo éves kiállítása olyan különböző helyeken látható, mint Róma, Amszterdam, Bécs, Kijev, Krakkó, Jakarta, Hongkong, Sydney, Mexikóváros és Montréal. Nagyon örülünk, hogy Budapesten is látható, és természetesen reméljük, hogy jövőre is visszatér.

A World Press Photo hisz abban, hogy az embereknek a lehető legszélesebb körű, kiváló minőségű vizuális történetekhez kell hozzáférést kapniuk ahhoz, hogy jobban megértsék önmagukat, jobban megértsék a világot, és jobban tudjanak cselekedni a világban. Küldetésünk, hogy az embereket összekapcsoljuk a fontos történetekkel.

Független nonprofit szervezetként saját bevételeikből finanszírozzák tevékenységeinket, amelyek közé tartozik az éves verseny, a kiállítások és az oktatási programok. A szervezetet szívesen támogatják olyan magánszemélyek, akik hisznek a fotóriporteri munka és a vizuális történetmesélés fontosságában.

A 2023-as World Press Photo versenyre mintegy hatvanezer pályamű – állóképek és multimédia – érkezett 127 ország 3752 pályázójától. Hat független regionális zsűri értékelte az összes pályaművet, mielőtt a globális zsűri (amely a regionális zsűrielnökökből és egy globális zsűrielnökből állt) kiválasztotta a győztes történeteket és azokat, melyek elismerő oklevéllel ismertek el – tette hozzá Andrew Davies.