kiállítás;Magyar Nemzeti Múzeum;kirúgás;Dúró Dóra;L. Simon László;LMBTQ+;Csák János;

Dúró Dóra megköszönte Csák Jánosnak L. Simon László kirúgását

A Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese elégedett lehet.

Hétfő délelőtt jött a hír, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter menesztette L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatóját a 2023-as Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás körül kitört botrányban. 

A tárcavezető arra hivatkozva menesztette a volt fideszes országgyűlési képviselőt, az Orbán-kormány egykori kulturális államtitkárát, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum nem tartja be az úgynevezett gyermekvédelmi törvény előírásait azzal, hogy 18 évesnél fiatalabbakat is beenged a fülöp-szigeteki LMBTQ- közösségről készült fotósorozatot is bemutató tárlatra. 

Az ügyben L. Simon László már megszólalt, azt állítva, hogy tudomásul veszi, de elfogadni nem tudja Csák János döntését. Menesztése pedig az LMP-s Ungár Péter jóvoltából szóba került ma az Országgyűlésben, az azonnali kérdések órájában is. 

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában azt hangoztatta sincs homofóbiáról „a gyermekvédelmi” törvény betartásáról van szó, de megszólalt Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese is, aki ügyet csinált az egészből azzal, hogy törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a kiállítás miatt. Csák János ennek helyt adva rendelte el, hogy 18 évnél fiatalabbak ne mehessenek be a kiállításra, csakhogy a Magyar Nemzeti Múzeum jelezte, nem kérheti el a személyi igazolványt a látogatóitól. Erre reagálva döntött Csák János úgy, hogy meneszti L. Simon Lászlót, Dúró Dóra pedig a parlamentben most köszönetet mondott a miniszternek. – Tudom jól azt is, hogy ez az egy kiállítás önmagában kis mértékben tudja csak megváltoztatni az emberek gondolkodását. Attól még a kis mértékben rontó kiállítások ellen is fel kell lépni – fogalmazott a szélsőjobboldali politikus. Szerinte a világ legnagyobb problémái közé sorolták 2022-ben az LMBTQ-kisebbséggel szembeni erőszakot. és ez az, ami „propaganda”, ez az, ami értékválasztás

Ami a gyermekvédelmi vagy pedofiltörvényt illeti, valójában nem egy jogszabályról, hanem LMBTQ-ellenes törvénycsomagról van szó, amelyet 2021. június 15-én fogadott el az Országgyűlés. Eredetileg Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és párttársa, Selmeczi Gabriella nyújtotta be a pedofil bűncselekmények elleni szigorúbb fellépésről, aztán fideszes képviselők hozzávágtak még néhány módosítót. Közülük a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényé keltett meglehetős felhördülést, amely kimondja, hogy tilos olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a „homoszexualitást” népszerűsíti.