Európai Unió;Orbán Viktor;

2023-11-13 16:24:00

Orbán Viktor elutazott Berlinbe, az EU stratégiai menetrendjéről fog tárgyalni

A német fővárosban tartandó munkavacsorán rajta kívül kívül Olaf Scholz német kancellár valamint Görögország, Belgium, Ausztria, Litvánia és Ciprus állam- illetve kormányfője vesz részt 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután Berlinbe utazott, ahová Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szervezett konzultációt az Európai Unió stratégiai menetrendjéről több uniós tagállam vezetőjének részvételével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A német fővárosban hétfő este sorra kerülő uniós konzultáción Charles Michel meghívólevele szerint a spanyolországi Granadában lezajlott első véleménycserére építve folytatják az EU következő intézményi ciklusának prioritásairól szóló megbeszéléseket.

A berlini munkavacsorán Orbán Viktor miniszterelnökön kívül Olaf Scholz német kancellár valamint Görögország, Belgium, Ausztria, Litvánia és Ciprus állam- illetve kormányfője vesz részt - közölte Havasi Bertalan.

A stratégiai menetrend – fűzhetjük hozzá – központi kérdése Ukrajna EU-csatlakozása, amelyről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfóján azt mondta, az Orbán-kormány azt fogja képviselni, hogy Ukrajna privilegizált partneri kapcsolatba léphessen az EU-val, de a kelet-európai ország EU-tagságát nem támogatja. Ukrajna segélyezése más kérdés, de a közös hitelvfelvételt ebben az esetben sem támogatják.