újságíró;Bosznia-Hercegovina;fenyegetőzés;Milorad Dodik;

Alvilági kapcsolatairól kérdezték Orbán Viktor boszniai szerb szövetségesét, mire az szitkozódott és a titkosszolgálattal fenyegette meg a riportert

A kritikus sajtót Milorad Dodik az Orbán-kormány által is előszeretettel alkalmazott szófordulatokkal szidalmazta.

Magából kikelve fenyegetőzött Milorad Dodik boszniai szerb elnök, Orbán Viktor „politikai barátja”, miután az N1 boszniai televízió riportere a politikust alvilági kapcsolatairól kérdezte sajtótájékoztatóján. Dodik már a helyszínen is meglehetősen gorombán viselkedett, de a történet nem állt meg itt, telefonon is nekitámadt az újságírónőnek - erről az érintett csatorna számolt be.

Snezana Mitrovic, a csatorna riportere azt kérte számon Milorad Dodikon, miért szerepel közös fotókon olyan, ismert alvilági személyekkel, akiket nemrégiben letartóztatott a rendőrség. A boszniai szerb vezető erre visszavágott, mondván, hogy az N1 szerinte csak vádaskodik.

„Ha valamiről ismert vagyok, az az, hogy alvilági személyek nem férkőzhetnek hozzám. Ne szórakozzon velem, ne hazudjon! Ön hazudik, amikor csak beszél, senki nem volt a közelemben, nem is közelíthetnek meg, nem tulajdoníthatnak nekem ilyen barátságot, vagy ismeretséget, hiszen húsz éve vagyok hatalmon!” 

- dörögte, bár az nem derült ki a szavaiból, hogy a régóta tartó hatalmi pozíciója miért zárná ki, hogy alvilági kapcsolatai vannak. Mindenesetre a riporter viszontkérdésére úgy folytatta, elképzelhető, hogy a kampányidőszakban ment valaki oda hozzá, ezt ő nem tudja befolyásolni. 

Ezt követően Milorad Dodik az Orbán-kormány részéről is ismerős szófordulatokkal jött: szerinte az újságíró feladata az, hogy „rágalmazza a Boszniai Szerb Köztársaságot”, s hogy az amerikai nagykövetség utasítására orosz befolyásról találjon ki történeteket. Azt is mondta, hogy a csatorna „szerbellenes narratívát közvetít", majd megfogta az N1 mikrofonját és közölte, hogy „nagyon toleránsak vagyunk, hogy egyáltalán beengedjük a hivatalos helyiségekbe”.

Ezt követően érkezett a fenyegetés:

„Azt hiszi, nincs titkosszolgálatunk, amely követi hogy, mit csinál?”

Az elnöki vádaskodás úgy folytatódott, hogy „ön egy másik országnak dolgozik, míg én ennek az országnak. Más ország fizetéséért dolgozik a saját hazája ellenében”.

A boszniai szerb vezető arra nem reagált - fűzi hozzá a csatorna - hogy egy nyilvánosságra került videófelvétel szerint a letartóztatott alvilági figurák közül többen pártjának, a Független Szociáldemokraták Szövetségének (SNSD) gyűlésén is megjelentek Vojkoviciban, sőt, az egyik lekapcsolt személy, Milan Medja kezet is fogott Milorad Dodikkal.

A történet azonban itt sem ért véget, ugyanis Milorad Dodik a sajtótájékoztatót követően telefonon is felhívta a riportert, Snezana Mitrovicot, s nekiállt ordítozva szitkozódni, sértegetni őt. A hívás a boszniai elnöki hivatalból érkezett, de valószínűleg nem Dodik számáról, mert a hívás után adta át a boszniai szerb elnöknek a telefont egy ügyintéző. Az újságírónő az esetről azt mondta, hogy a körülbelül egyperces hívás elején naivan azt hitte, hogy Dodik esetleg bocsánatot kér korábbi szavaiért és felajánl egy interjút - tekintettel arra, hogy többször is kért tőle a csatorna, hiába.

Azonban ettől mi sem állt volna távolabb: az elnök ordítozni kezdett, közben káromkodott. Haragját az váltotta ki, ahogyan a sajtótájékoztatón történtekről beszámoltak. A hívást Mitrovic ugyan nem tudta rögzíteni a telefonján (emiatt aztán rendőrségi feljelentést sem tett), viszont a teremben több kollégája is jelen volt, akik alá tudják támasztani a szavait. Snezana Mitrovic elmondása szerint nagyon zaklatottá vált a történtek miatt, zavarba jött, hogy a fenyegetés miatt esetleg maradjon-e csendben, de miután több újságíró-kollégájától megtudta, hogy Dodik nem először csinált hasonlót, úgy döntött, előáll a történettel. Segítséget a Szabad Média Segélyvonal nevű boszniai újságírószervezettől kért.

Milorad Dodik egyébként közismert „politikai barátja” Orbán Viktornak, a magyar miniszterelnök az augusztus 20-án tartott nevezetes illiberális nagygyűlésre is meghívta a boszniai szerb vezetőt. Az is ismert, hogy az Orbán-kormány korábban magyar adófizetői milliárdokkal is kitömte a boszniai szerb szeparatistákat.