bíróság;tárgyalás;Országos Roma Önkormányzat;Agócs János;

2023-11-29 12:25:00

Első fokon négy év börtönre ítélte a bíróság Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét

Első fokon négy év letöltendőre és 260 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat volt vezetőjét.

Nagyon sajnálom ezt az egészet, megbántam – mondta az utolsó szó jogán a megtörten viselkedő Agócs János a bíróságon, miután elismerte bűnösségét. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnöke azt állította, nem volt tisztában azzal, milyen súlyos bűncselekményt követ el.

Agócs Jánost „vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette” vádjával állították bíróság elé. Ahogyan arról tavaly szeptemberben beszámoltunk, tetten érték, amikor kenőpénzt vett át egy kecskeméti csárdában. Agócs 30 millió forintot kért annak fejében, hogy lemond az ORÖ elnöki tisztségéről. Ifjabb Farkas László, az ORÖ egyik elnökhelyettese, Tiszabura polgármestere látszólag belement a jogsértő ügyletbe. Valójában végig együttműködött a hatóságokkal, hogy lebuktassa Agócsot.

Ifjabb Farkas László első részletként 18 millió forintot adott át az elnöknek. (A pénzt a hatóságok bocsátották rendelkezésére.) A fennmaradó 12 milliót a megállapodás szerint később fizette volna ki, ám erre már nem került sor: Agócs Jánost a helyszínen lekapcsolták.

Az előzetes letartóztatásból novemberben engedték ki, ezt követően szabadságra, majd betegállományba ment. Később lemondott elnöki pozíciójáról. Képviselői mandátumát megtartotta ugyan, de az ORÖ közgyűlésein nem jelent meg. Távollétében Lakatos Oszkár általános elnökhelyettes tölti be az elnöki tisztséget.

A Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán tárgyalta a korrupciós ügyet. Agócs János nem járult hozzá hang- és képfelvétel készítéséhez. A bíróság tanúként meghallgatta ifjabb Farkas Lászlót és Baranyi Péter ORÖ-s képviselőt is. Agócs ugyanis elsőként Baranyi Péternek beszélt arról az ORÖ Dohány utcai székházában, hogy 30 millióért hajlandó leköszönni posztjáról. Azért épp vele próbálkozott, mert elterjedt róla a hír, hogy ötöse volt a lottón. Baranyi szerint azonban ez nem felel meg a valóságnak. (Az ORÖ-s képviselő a hevesi Bélapátfalván jótékonysági akciói révén vált ismertté, a Népszava erről tavaly szeptember 13-án közölt helyszíni riportot.)

Baranyi Péternek nem voltak elnöki ambíciói, maga helyett inkább ifjabb Farkas Lászlót ajánlotta. A három roma politikus – Agócs, Baranyi és Farkas – Tiszaburán találkozott egymással. Ifjabb Farkas a megbeszélésről titokban hangfelvételt készített, amit eljuttatott az ügyészségnek. Baranyi elmondta, sem a hangfelvételről nem volt tudomása, sem pedig arról, hogy ifjabb Farkas a hatósághoz akar fordulni.

A bíróságon ismertetett hangfelvételen egyebek között elhangzott: ahhoz, hogy az ORÖ közgyűlése Agócs helyett ifjabb Farkast válassza meg elnöknek, meg kell venni a Lungo Drom néhány képviselőjének szavazatát. Van, aki 500 ezer forintért is megvásárolható, mások többet kérnek.

Ifjabb Farkas László tavaly elsőként lapunknak ismerte el nyilvánosan, hogy ő volt az, aki a kecskeméti csárdában átadta Agócsnak a vesztegetési pénz első részletét, 18 millió forintot. Az irattartó táskában 900 darab 20 ezer forintos bankjegy volt. Ifjabb Farkas a mostani tárgyaláson is szükségesnek érezte elmondani, hogy ő a pénz átadása előtt levest, Agócs brassóit rendelt.

Perbeszédében a vád képviselője hangsúlyozta: a korrupciós bűncselekmények alkalmasak arra, hogy megingassák a közélet tisztaságába vetett bizalmat. Agócs János – fogalmazott – „gyakorlatilag áruba bocsátotta pozícióját”. Akadtak, akik árulónak bélyegezték ifjabb Farkas Lászlót, holott neki kötelessége volt a hatósághoz fordulni. Agócs esetében az ügyészség súlyosbító körülményként említette, hogy egy korábbi ügyben felfüggesztett börtönbüntetést kapott költségvetési csalás miatt.

A felfüggesztett börtön ezúttal kifejezetten kedvező lett volna Agócs János számára, ám a bíró végül négy év börtönre és 260 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte, továbbá négy évre a közügyektől is eltiltotta. A döntés nem jogerős: a vád súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett.