egészségügy;állami vagyon;Semmelweis Egyetem;

2023-12-01 06:00:00

Több nagy országos állami egészségügyi intézményt olvaszthatnak be az alapítványi Semmelweis Egyetembe

Ez az irány pont ellentétes lenne az előző Orbán-kormány szakpolitikájával.

Úgy tudjuk: már van politikai döntés arról, hogy az alapítványi formában működő egyetemhez kerül az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet, valamint az Országos Mozgásszervi Intézet, melynek része az egykori Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és az Országos Reumatológia és Fizikoterápiás Intézet, valamint az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Rehabilitációs és Krónikus Utókezelő Intézete. Ez utóbbi a budakeszin egy erdővel körülölelt ingatlanon működik, ahol jelenleg is körülbelül több mint száz ágyon zajlik rehabilitáció, illetve krónikus betegek gondozása.

Volt olyan kormányközeli hírforrásunk is, aki úgy tudta:

A most tervezett integrációval is értékes ingatlanok kerülhetnek át az állami vagyonból alapítványiba. (Gazdálkodási szempontból szélesebb körű rendelkezési joga van a saját tulajdonú vagyon felett az alapítványi egyetemeknek. Így például az állami kórházakénál nagyobb a gazdálkodási szabadságuk, rugalmasabb eljárási és beszerzési szabályokat alkalmazhatnak.)

Mint emlékezetes, júniusban állapodott meg a Semmelweis Egyetem az Országos Kórházi Főigazgatósággal arról, hogy a Dél-pesti Centrumkórház Merényi telephelye és az ott ellátott feladatok is az egyetemhez kerülnek. A Merényiben működött sok más mellett a főváros egyik nagy forgalmat bonyolító baleseti sebészete. Ez az ellátás és a Merényi Gyáli úti ingatlana azóta a Semmelweis Egyetemhez került.

A SE már most hatalmas területen működik, klinikáival lényegében átszeli a fővárost: a Városmajortól a nyáron átvett Merényig 11 kilométer „hosszú.” Ha az újabb integráció is megvalósul, úgy ez a távolság 22,8 kilométerre ugrik és az ország "leghosszabb" egészségügyi szolgáltatójává válhat.

Ez a vagyonátadás jelentős fordulat az Orbán-kormányok egészségpolitikájában. Az előző kabinet humánminiszterének egyik határozott törekvése volt az országos intézetek és azok önállóságának megerősítése,

Lapunk az országos intézek egyetemi integrációjával kapcsolatban kérdezte az egyetemet, a belügyminisztériumot, az Országos Kórházi Főigazgatóságot, az érintett országos intézeteket, ám választ egyetlen helyről sem kaptunk.

A Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatóságának munkatársa hétfőn még azt kérte, ha várunk egy napot a cikk közlésével másnapra elkészülnek a válasszal. Ám az ígértek helyett utóbb mindössze annyit közöltek, hogy nem kívánnak reagálni. A Népszava egyebek mellett azt szerette volna megtudni: