RMDSZ;választások;Románia;Washington;magyarok;szélsőségesek;Kelemen Hunor;

Magyar- és demokráciaellenességtől, antiszemitizmustól tart Romániában Kelemen Hunor

Az RMDSZ elnöke washingtoni útján hívta fel a figyelmet arra, hogy a jövő évi választásokon előretörhetnek a szélsőségesek. Magyarország egyelőre a „közmédia” elérhetőségét kínálja indentitáserősítőnek.

Az orosz-ukrán háború a peremvidéken olyan félelmeket hozott elő, amelyekről azt gondoltuk, hogy már meghaladta az idő – mondta pénteken washingtoni látogatásán Kelemen Hunor. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke (RMDSZ) elnöke „egy magyarellenes, antiszemita és demokráciaellenes, szélsőséges romániai politikai erő előretörésére” figyelmeztetett. Mint kifejtette, a szélsőségesek jelentette fenyegetés az Egyesült Államok „radarjain” egyelőre nem látható, mert a fősodorhoz tartozó politikai pártok osztják a nyugati értékeket.

Kelemen és az RMDSZ delegációja, az Magyar Emberi Jogok Alapítvány szervezésében több napos washingtoni látogatásán találkozott kongresszusi képviselőkkel, a külügyminisztérium képviselőivel, valamint fontos amerikai elemzőintézetek vezetőivel. Arra kérték az amerikai magyar közösség tagjait, hogy hívják fel választott képviselőik figyelmét a romániai kisebbségi jogok alakulására, mert szerintük a 2024-es választások sorsdöntőek lehetnek a magyarok számára. Ugyanakkor az amerikai döntéshozóktól is azt várják, hogy figyelmeztessék is a romániai döntéshozókat a kisebbségi jogok betartásának fontosságára.

A látogatáson Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete hazánk részéről egyelőre annyit ígért az aggódóknak, hogy „a magyar kormány új kezdeményezése, a jövőre elinduló nemzeti virtuális tér program révén a diaszpórában élő magyarok is hozzáférhetnek majd a közmédia műsoraihoz”.

– Ez is segít a magyar identitás építésében – fogalmazott a nagykövet, majd magas rangú állami kitüntetést adott át Lauer Edith, az Amerikai Magyar Koalíció alapítója és emerita elnöke számára, valamint Szekeres Zsoltnak, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány elnökének, az Amerikai Magyar Koalíció társalapítójának, a Kossuth Alapítvány elnökségi tagjának. A két diaszpóra-vezetőnek Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta sok évtizedes tevékenységük elismeréseként.