Magyarország;Ukrajna;Egyesült Államok;David Pressman;

2023-12-08 14:35:00

Az Egyesült Államok többször felajánlotta, hogy segít a kárpátaljai magyarok ügyében, de az Orbán-kormány visszautasította ezt

David Pressman szerint ez azért figyelemre méltó egy olyan kérdésben, amely ekkora jelentőséggel bír.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt mondta, többször is felajánlotta különböző magyar tisztviselőknek, hogy „a legmagasabb szinten” nyújtanának segítséget a magyaroknak a kijevi kormánnyal való kapcsolatfelvételhez a kisebbségi kérdésben – derül ki a The Guardianen megjelent riportból, a hírt a 444 vette észre.

David Pressman kiemelte, hogy „egy olyan kérdéshez képest, amely a magyar kormány politikai kommunikációjában ekkora jelentőséggel bír, figyelemre méltó, hogy egyetlen tisztviselő sem fogadta el az Egyesült Államok ajánlatát, hogy segítsünk nekik ténylegesen foglalkozni ezzel a kérdéssel”.

Mint arról a Népszava is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég az ATV Híradóval közölte, hogy ha minden jól megy, a jövő hét elején személyesen egyeztet Brüsszelben az ukrán miniszterelnök-helyettessel. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője pedig saját kezdeményezésére szerdán este telefonon tárgyalt a magyar tárcavezetővel. Paczolay Máté külügyi szóvivő szerint egyetértés volt köztük abban, hogy szükség van Magyarország és Ukrajna kapcsolatának javítására és ennek legjobb eszköze a közvetlen személyes párbeszéd. Ezért megállapodás született arról, hogy Szijjártó Péter és Andrij Jermak személyesen is találkoznak.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozóját is. Szijjártó úgy reagált, hogy természetesen a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy egy ilyen találkozó pozitív eredménnyel zárul. Ehhez pedig alapos előkészítésre és előzetes megbeszélésekre van szükség – közölte a szóvivő.