alkotmány;Országgyűlés;szavazás;módosítás;

Megszavazták a gránitszilárdságú alaptörvény tizenkettedik módosítását, Magyarország most már tényleg szuverén lesz

Jön a Magyar Honvédség jogfosztása, minden magyar digitális állampolgárrá válhat.

Kedd este 135 szavazattal 34 szavazat ellenében 6 tartózkodás mellett Országgyűlés megszavazta Magyarország alaptörvényének 12. módosítását. 

Az Orbán Viktor által egykor még gránitszilárdságúnak kikiáltott alaptörvény módosítsanak három fő pontja van. Az első megtiltaná, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben szakszervezet tevékenykedjen és alakuljon, a második a szuverenitásvédelmi törvényhez kapcsolódóan emeli be az alkotmányba a Szuverenitásvédelmi Hatóság felállítását, a harmadik pedig a digitális állampolgárságról szól, ami Rogán Antal kabinetminiszter régi szívügye.

A szuverenitásvédelmi törvényről külön tartott szavazáson 140 képviselő igennel, 50 nemmel szavazott 6 tartózkodás mellett. Ez a jogszabály bünteti, ha egy párt külföldi támogatást fogad el, tanúsága szerint pedig a Szuverenitásvédelmi Hivatal államigazgatási szerv lesz, amely „az alkotmányos önazonosság védelme érdekében” elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytat. Az egykor szebb napokat látott ombudsmani hivatalhoz, illetve az Állami Számvevőszékhez fog hasonlítani.

Kedden módosították a választási törvényt is.