Európai Unió;Kína;Magyarország;szélerőmű;szélenergia;

Csak Magyarország nem írt alá egy Kínának elég fájdalmas uniós kezdeményezést

Huszonhat uniós tagállam kötelezte el magát, hogy végrehajtja az EU szélerőmű csomagját.

Huszonhat uniós tagállam állapodott meg abban, hogy végrehajtják az Európai Unió szélerőmű csomagját. Az egyetlen tagállam, amelyik nem támogatta a kezdeményezést, Magyarország volt – vette észre a 24.hu.

A portál felidézi, hogy az európai szélerőmű-turbinákat gyártó cégek nincsenek jó helyzetben, miközben a kínai turbinákat gyártó cégek egyre jobban teljesítenek. Ennek oka, hogy a világ nagy részén az előállítás költsége a döntő a szélenergia-aukcióknál.

A mostani kezdeményezés aláíró 26 ország elkötelezte magát, hogy

legalább 2026-ig elég erőforrást fektet a szélenergiába, és az ár helyett magas minőségű, környezetbarát, kiberbiztonsági szempontból is ellenálló szélerőmű-rendszert épít majd. Ez magában foglalja azt is, hogy átalakítják a szélenergia aukciós rendszereit.

Kínának azonban a kiberbiztonsággal kapcsolatos elvárások különösen fájhatnak. Ez a szélerőművek szempontjából kiemelten fontos terület, mert a legtöbb turbina csatlakozik az internetre, és több tucatnyi szenzorból méri a környezetét, ezért sok mindent meg lehet tudnia megfigyelésükből. A kezdeményezés alapvetően az európai gyártású, minél biztonságosabb turbinák vásárlását szeretné felpörgetni.