oktatás;PSZ;Belügyminisztérium;Klebelsberg Központ;tankerületek;magántanárok;pedagógushiány;Totyik Tamás;

Elismerte a Közép-Pesti Tankerületi Központ, hogy magántanárokkal oldják meg a nyelvtanítást több állami iskolában

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a magántanárokat csak úgy tudják az állami intézményekbe csábítani, ha óradíjban magasabb bért kínálnak nekik, mint amennyit a főállású pedagógusok kapnak.

Nyelviskolákkal kötött megbízási szerződést a Közép-Pesti Tankerületi Központ, ugyanis több, általuk fenntartott intézményben csak így tudják maradéktalanul biztosítani az idegennyelv-tanítást – ezt maga a tankerületi központ ismerte el a Népszavának, miután arról érdeklődtünk, valóban magántanárokat alkalmaznak-e a nyelvórák megtartásához.

A Közép-Pesti Tankerületi Központ tájékoztatása szerint a magántanárok óraadóként vannak jelen az iskolákban, a magas színvonalú feladatellátás érdekében pedig a központ garanciákat épített be a szerződésekbe. Állításuk szerint a visszajelzések alapján az intézményvezetők, a tanulók és a szülők is elégedettek a nyelviskolák révén az iskolákban dolgozó tanárok munkájával. Szerettük volna megtudni azt is, a tankerület finanszírozza-e a magántanárok bérezését, ha igen, milyen óradíjban alkalmazzák őket, de erre a kérdésünkre nem kaptunk választ.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás szerint ebből is látszik, hogy tanárhiánnyal küzd a közoktatás.

Nemrég egyébként a Szabad Vonalzó nevű oktatási portál számolt be arról, hogy egyes tankerületi iskolákba magán nyelviskolák közvetítenek nyelvtanárokat, van olyan is, amelyik hirdetésben toborzott pedagógusokat ilyen feladatok ellátására. Érdeklődtünk a tankerületeket irányító Klebelsberg Központnál (KK) is: egyebek mellett azt szerettük volna megtudni, mennyire lehetnek gyakoriak ezek az esetek. Bár megkeresésünkben még csak nem is utaltunk arra, hogy bármilyen központi intézkedés hatására történt volna a magántanárok alkalmazására, a KK rögtön sietett leszögezni, hogy semmilyen “utasítás” nem történt a nyelvoktatás megbízásaival kapcsolatban.

- A tankerületi központok felelősek azért, hogy a pedagógusok foglalkoztatása jogszerű legyen. Az, hogy előfordul-e ilyen módja a foglalkoztatásnak, azt a fenntartók tudják 

- írták. Szerintük a jogszabályok nem zárják ki az ilyen foglalkoztatás lehetőségét, a legfontosabb pedig az, hogy “a pedagógus a megfelelő képesítéssel rendelkezzen, illetve hogy az oktató-nevelő munka megfelelően biztosított legyen”.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás lapunknak azt mondta, szerinte a magántanárokat csak úgy tudják az állami intézményekbe csábítani a tankerületek, ha óradíjban magasabb bért kínálnak nekik, mint amennyit a főállású pedagógusok kapnak.

- Ha a magántanárokra többet költenek, miért nem fizetnek inkább többet a saját tanáraiknak? 

- tette fel a kérdést. A PSZ elnöke szerint a jövőben nőhet azoknak a pedagógusoknak a száma, akik inkább a magánszférát választják, így nemcsak hogy többet kereshetnek, de megszabadulhatnak az iskolai adminisztrációs terhektől és egyéb, a legtöbbször kifizetetlen túlmunkáktól.