Orbán-kormány;Magyarország;kiskereskedelem;ígéret;tanár;béremelés;Aldi;

2024-01-03 12:48:00

Béremeléssel indul az év a kiskereskedelemben, az Aldi fizikai dolgozóinak a bruttója magasabb lehet, mint a mesterpedagógusoké

Eltöltött szolgálati idő határozza meg, hogy a dolgozó melyik bérsávba kerül, a béremelés pedig egyéni bértárgyalás nélkül jár.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) megállapodott a 2024-es bérekről. Közleményük szerint az áruházlánc új bérstruktúrát vezet be, ennek megfelelően a vállalat munkatársainak alapbére átlagosan 10 és 24 százalék közötti mértékben fog nőni. A legalacsonyabb alapbér bruttó 365 ezer forint lesz, a gazdasági szempontból jelentős térségekben, illetve a kiemelten teljesítő üzletekben ez – pénztáros és eladó munkakörökben – pedig 435 ezer forint lesz. Az áruházak középvezetőinek alapbére bruttó 420 és 950 ezer forint közötti sávba esik.

„2017 és 2023 között 57,3 milliárd forint értékű bérfejlesztést hajtottunk végre saját forrásból. Erre a célra 2024-ben 17 milliárd forintot fordítunk” – mondta Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője. Mindezek mellett megmarad a jubileumi és a 13. havi juttatás, valamint rendelkezésre áll a 15 százalékos dolgozói vásárlási kedvezmény havi 120 ezer forint vásárlási összeghatárig – közölték.

Az Aldi munkatársai az értékesítés és a logisztika területén, valamint az irodai munkakörökben is egységesen 12 százalékos béremelést kapnak január 1-jétől – tájékoztatta a vállalat kedden az MTI-t. A közleményben kiemelték, hogy 24 hónap alatt ez már a negyedik béremelés, amelyek összértéke leg­alább 38 százalék. Az emelés után az újonnan belépő áruházi fizikai dolgozók kezdő bére napi 8 órás munkaviszony mellett havi bruttó 482 ezer forintra emelkedik, míg az Aldinál eltöltött egyéves munkaviszony után már bruttó 500 ezer forint. Ebben a pozícióban bruttó 668 ezer forint az elérhető legmagasabb bér. Csak összehasonlÍtásul jegyezzük fel, hogy az Orbán-jkormány az utóbbinál a mesterpedagógusoknak is kevesebbet ígér, a 2024. január 1-jétől alkalmazandó új bérsávok szerint a pedagógus havi illetménye pedagógus I. besorolás esetén bruttó 538 ezer forintnál, pedagógus II. kategóriában bruttó 555 ezer forintnál, mesterpedagógusnál bruttó 630 ezer forintnál, kutatótanár esetében pedig 750 ezer forintnál nem lehet kevesebb.

A boltvezetők bére az Aldinál eltöltött szolgálati idő függvényében a kutatótanárokét is meghaladhatja, ugyanis bruttó 906 ezer és 1,4 millió forint között mozog majd. Az Aldinál eltöltött szolgálati idő határozza meg, hogy a dolgozó melyik bérsávba kerül, a béremelés pedig egyéni bértárgyalás nélkül jár.