Milák Kristóf;Schmidt Ádám;

Milák Kristóf visszatért! Vagy mégsem?

Meglepte a sporttársadalmat az államtitkár, aki az életjelet hónapok óta nem adó Milák Kristóffal szilveszterezett. Az olimpiai bajnok és világcsúcstartó úszó jövőjéről semmi nem derült ki.

Három sportember néz bizakodóan a fotón a jövőbe, és a legjobbakat kívánja, ami alaphelyzetben semmiképp nem szenzáció. Csakhogy ez a némiképp közhelyes fotó megrázta a magyar sporttársadalmat, ugyanis a Happy New Year felirat előtt – feltehetően szilveszter éjszakáján – az eltűnt Milák Kristóf mosolyog az optikába. Partnerei sem akárkik, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és felesége, minden idők legeredményesebb női kajakozója, a háromszoros olimpiai, 31-szeres világbajnok Kovács Katalin.

Mi nem fenyegetjük, nem korlátozzuk, nem járunk a nyakára, semmit, csak próbáljuk ösztönözni, hogy jöjjön vissza.”

A hármas közös megjelenése csak kívülállók számára meglepő, tudniillik a kajakkirálynő visszavonulása óta a Budapesti Honvéd Sport­egyesület elnökségi tagja, PR-, marketing- és kommunikációs vezetője, ilyeténképp Milák egyik klubvezetője. Ha nem is főnöke, de mindenképp a klubhierarchiában felette álló vezető, míg sportállamtitkár férje eleve a magyar topversenyzők kormányzati vezetője.

Milák ügye pedig hónapok óta kérdőjeleket vet fel, az olimpiai bajnok és világcsúcstartó úszóról lényegében ősz óta nem tud az úszószövetség vezetője, a szövetségi kapitány, de még az edzője sem. Sós Csaba kapitány például két hete a Sport Tv Mai helyzet műsorában kerek perc kijelentette, senki nem tudja felvenni vele a kapcsolatot, képtelenség vele kommunikálni. „Az ember megtehetné, hogy kimegyünk négyen a lakása elé, de lehet, nem is otthon van, lehet, hogy máshol lakik. Nem tudja senki, egy ilyen semmilyen helyzetben vagyunk, de nem rendőrök vagyunk mi, könyörgöm. Nekünk egy célunk van, hogy jöjjön vissza ez a nagyon tehetséges fickó. Azt akarjuk, hogy jöjjön vissza, várjuk.

Ebben az igen-igen kényes helyzetben jelent meg váratlanul a fotó a sportállamtitkár közösségi oldalán, ami önmagán messze túlmutató üzenetértékkel bír: eleve negligálja a szövetség menedzsmentjét, hogy lám-lám, mi baráti kapcsolatot ápolunk a sportolóval, és nem kell ide rendőr, másrészt nem közöl semmit a jövőről. Akkor most Milák visszatér? Elkezdi az edzéseket? Vagy már elkezdte? És ha igen, milyen tervei vannak? Reális a címvédése? Vagy egyelőre nem is ez a célja, hanem az, hogy tesztelje önmagát? Egyáltalán, mi van most vele, miért tűnt el?

Mivel az úszószövetség semmilyen hivatalos kommentárt nem fűzött a fotóhoz (érdeklődésünket elhárította az egyik vezető, aki még név nélkül sem kívánt nyilatkozni), nyilvánvaló, hogy az úszóvezetést meglepte a mutatvány. Ilyen összefüggésben legalábbis megkérdőjelezhető a sportállamtitkár megfontoltsága. A fotó akkor kap majd igazán értelmet, ha egy hónap múlva, február elején az lesz a hír, hogy az olimpiai bajnok tényleg edz, visszatért a rendes kerékvágásba, a legjobb szakemberek feladata pediglen az, hogy összefésüljék a vészforgatókönyvet, ami még lehetővé teszi a párizsi indulást. Addig csak a mosolydiplomácia marad meg az, hogy mindenki úgy tesz, mintha nem történt volna semmi.