felsőoktatás;Európai Bizottság;MTA;egyetemek;Horizont;Erasmus+ program;Freund Tamás;modellváltás;

2024-01-16 05:50:00

Freund Tamás: El kell hárítani a politikai akadályokat az elől, hogy minden magyar kutatóhely ismét teljes jogú tagja legyen az európai kutatási térségnek

Kárenyhítésre jó a kormány kutatási programja – mondta lapunknak a tudományos akadémia elnöke.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) üdvözöl minden lépést, ami enyhíteni próbálja azokat a károkat, amelyeket a magyarországi modellváltó egyetemek kizárása okoz az uniós Horizont kutatási programból. Ám ezzel párhuzamosan mielőbb el kell hárítani a politikai akadályokat az elől, hogy minden magyar kutatóhely ismét teljes- és egyenjogú, diszkriminációmentes résztvevője legyen az európai kutatási térségnek - nyilatkozta a Népszavának Freund Tamás MTA-elnök azt követően, hogy Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár múlt pénteken bejelentette: a kormány HU-rizont néven indít saját nemzetközi kutatási programot a Horizontból kizárt modellváltó egyetemeknek.

Az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa 2022. decemberben az Európai Bizottság javaslatára döntött úgy, hogy összeférhetetlenségi problémák miatt kizárja az Erasmus+ és a Horizont Európa programokból azt a 21 magyar egyetemet, amelyek az elmúlt években alapítványi fenntartásúvá váltak, az alapítványok kuratóriumaiban ugyanis több kormánypolitikus és kormányközeli személy kapott helyet. Bár a miniszterek, államtitkárok EU-s nyomásra végül távoztak az egyetemek éléről, az intézmények szakmai és gazdálkodási függetlenségének ügyében továbbra is maradtak nyitott kérdések.

Az MTA elnöke szerint bár a kizárás elsősorban csak a modellváltó egyetemeket sújtja, az valójában az egész magyar felsőoktatásnak, kutatásnak és ezáltal az innovációnak is kárt okoz. Freund Tamás úgy véli, a HU-rizont program nélkülözhetetlen a károk mérsékléséhez,

Hankó Balázs államtitkár azt is bejelentette, hogy a HU-rizont programra idén 8 milliárd forint áll rendelkezésre, továbbá 6 milliárd forintot különítettek el arra is, hogy külföldi kutatók Magyarországon kutathassanak. Az MTA elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta, szintén üdvözli, hogy a kormány jelentős erőforrásokat juttat a felsőoktatásnak és a kutatásnak, ugyanakkor azt javasolja, hogy ezt az EU-s források ismételt megnyílása után is folytassák. A külföldi kutatók, kutatóhelyek támogatásával kapcsolatban Freund Tamás arra figyelmeztetett: ügyelni kell arra, hogy a legkiválóbb, és ne a középszerű kutatóhelyekkel próbáljunk kapcsolatokat kialakítani.

– erről már az MTA volt elnöke és rendes tagja, Pálinkás József beszélt lapunknak. Sőt szerinte értelmetlen pénzkidobás a HU-rizont, amit össze sem lehet hasonlítani az uniós Horizont programmal. – Attól, hogy félig-meddig plagizálják a nevét és pályázatokat írnak ki, ez messze nem ugyanaz.

– fogalmazott.

Az MTA korábbi elnöke szerint kétségtelen, hogy lesznek olyan külföldi kutatók, akik pályáznak majd ezekre a pénzekre, de azt szinte kizártnak tartja, hogy fontos és hasznos tudományos eredmények szülessenek. Hozzátette: legnagyobb sajnálatára az elmúlt időszakban érezhetően kialakult egyfajta általános szkepszis a magyar tudományos élettel szebben.

– Képzeljük magunkat egy német kutatásvezető helyébe.

Megoldja egy lengyel vagy egy román kutatócsoporttal, ahol nincsenek ilyen problémák - vélekedett Pálinkás József.