Robert Fico;Ukrajna;Orbán Viktor;fenyegetés;vétó;illiberalizmus;

Orbán Viktor után vétózna Robert Fico is, kár, hogy amit megvétózhatott volna, azt már jóváhagyta

Szlovákia elutasítja Ukrajna felvételét a NATO-ba, és kész megvétózni a kelet-európai ország NATO-csatlakozását, ha szükséges – mondta Robert Fico  szombaton az RTVS szlovák közszolgálati rádiónak adott interjújában. A miniszterelnök azt sugallják,  hogy a szlovák populista régi-új miniszterelnök is az Orbán Viktort övező nemzetközi rivaldafényre vágyik, s az általa alkalmazott módszerekkel próbál belpolitikai előnyökre szert tenni. Ukrajna NATO-csatlakozása ugyanis, bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden adandó alkalommal sürgeti, nincs terítéken, így egyelőre nincs is mit megvétózni.

Az interjú már csak azért is nagy visszhangra lelt, mert Robert Fico szerdán Ungváron találkozik Denisz Szmihal ukrán miniszterelnökkel. Fico már decemberben bejelentette a találkozót, de akkor még azt mondta, az ukrán-szlovák határon kerül rá sor. Most szombaton új kárpátaljai helyszínt és az időpontot jelölt meg, és azt állította, hogy ukrán kollégájával tisztázni fogja az Ukrajna kívánságaitól eltérő szlovák álláspontokat is. Ennek kapcsán dobta be az ukrán NATO-csatlakozás megvétózásának a lehetőségét is. –  Elmondom neki, hogy blokkolni fogjuk és megvétózzuk Ukrajna NATO-tagságát, mert az nem lenne más, mint egy harmadik világháború alapja –  jelentette ki. Nyilván ugyanígy gondolja a katonai szövetség vezetése is, ezért nem került sor az uniós csatlakozáshoz hasonlóan, gyorsított folyamat elindítására.

Fico a decemberi EU-csúcson megszavazta Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését és az Orbán által megvétózott uniós segélyalapot is, 

a szombati interjúban mégis azt mondta, Szlovákia támogatja Ukrajna EU- csatlakozását, amennyiben az ország ugyanazokat a feltételeket teljesíti, mint a többi tagjelölt. Ez is retorikai fogás, hiszen mind Ukrajna, mind Moldova az Európai Tanács jóváhagyása ellenére csak akkor kezdheti meg egyáltalán a tárgyalásokat is, ha márciusig teljesíti az Európai Bizottság kijelölt minden feltételt.  

Fico szavait bírálta az ukrán sajtó, hivatalos kormányzati reakció lapzártánkig nem történt. Amint az Ukrajinszka Pravda cikkéből kiderül, elsősorban azt kifogásolták, hogy Fico azt mondta az interjúban, hogy Ukrajna „abszolút amerikai befolyás alatt van”, ezért is fogja megakadályozni NATO-csatlakozását. Az ukrán portál emlékeztetett, hogy  a szlovák kormányfő a háború kérdésében ugyanazt a „legyen béke és tűzszünet” lózungot hangoztatja, mint Orbán, annak ellenére, hogy ez egyben azt jelentené, hogy Ukrajna önként lemond megszállt területeiről. Kifogásolták, hogy Fico az Orbánnal tartott  budapesti találkozóján is orosz propagandát terjesztett, amikor azt mondta, hogy a Nyugat lebeszéli az ukrán vezetőket arról, hogy megegyezzenek Oroszországgal.

Az inkriminált interjú is igazolja, hogy Fico belpolitikai célokra használja Ukrajna kérdését. A szlovákiai fegyverszállítások leállítását tavaly őszi hatalomra jutása után azonnal leállította, Pozsony viszont továbbra is küld aknamentesítési rendszereket és dízelgenerátorokat az ukrán erőművek elleni orosz támadások esetére. Az ukrán miniszterelnökkel tervezett szerdai találkozó témája pedig az Ukrajnának nyújtandó további szlovák segélycsomag bemutatása. Fico ismételten hangsúlyozta, hogy országa nem fog többé fegyvereket szállítani Ukrajnának fegyverkészleteiből, de továbbra is engedélyezi a szlovák védelmi cégek fegyvereladásait.

Ficónak most azért van szüksége belpolitikai munícióra, mert március 23-án elnökválasztást rendeznek Szlovákiában és az ellenzéki Ivan Korcok győzelme sok gondot okozhat az orbáni illiberalizmussal kacérkodó pozsonyi kormánynak. Tervezett igazságügyi reformja egyelőre nem ment át a parlamenten és hétről-hétre nő az ellene tüntetők száma. A szlovák lakosság nagy arányban valóban „oroszpárti” vagy legalábbis nem szimpatizál különösebben a létéért harcoló Ukrajnával, Fico vélhetően abban reménykedik, hogy ezen érzelmek fokozásával felülírhatok a jogállamisági aggályok is