Oroszország;hírszerzés;NATO;Ukrajna;kémkedés;titkoszolgálatok;

2023-12-07 20:18:00

Az EU- és NATO-tag Magyarország kormánya inkább Ukrajna ellen szeret kémkedni Oroszország helyett

Úgy fest, jobban akarják tudni, mi zajlik Kijevben, mint Moszkvában. 

A nyugati szövetségesek hírszerző szolgálatai leginkább Oroszországból kívánnak értesüléseket szerezni, azonban a magyar fél inkább Ukrajnára koncentrál - derül ki a VSquare tényfeltáró portál hírleveléből.

Két nyugati tisztségviselő szerint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) és az Európai Unió (EU) tagjai rendszeresen megosztják egymással az Oroszországgal kapcsolatos információkat, azonban a magyar titkosszolgálatok inkább Ukrajnával kapcsolatos értesüléseket közölnek. A portál forrása szerint ezek az anyagok érdekesek, a megbízhatóságuk erősen kétséges.

 Az, hogy a magyar titkosszolgálatok Oroszország helyett inkább a megtámadott Ukrajnára koncentrálnak, azért is figyelemre méltó, mert a múlt héten Petro Porosenko volt ukrán elnök Orbán Viktorral találkozott volna, ami az az ukrán hírszerzés, az SZBU szerint az oroszok kezére játszott volna, a Kreml nyilvánvalóan szeretné megosztani az ukrán politikai elitet. A magyar-ukrán viszonyt feszélyezi az is, hogy Orbán Viktor elutasítja a tárgyalások megkezdését Ukrajna EU-csatlakozásáról.

A VSquare felhívta arra is a figyelmet, hogy Kijev és Budapest viszonya a háború kitörése óta soha nem látott mélypontra süllyedt. Orbán Viktor gyakorlatilag az egyedüli magas rangú politikai vezető, aki még nem szakított időt kétoldalú találkozóra Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a két fél mintha csak mostanában kezdett volna puhatolózó tárgyalásokat folytatni erről. 

Orbán Viktor hónapok óta orosz szájíz szerint beszél az orosz-ukrán háborúról, következtetése mindig az, hogy Ukrajna úgysem győzhet, és csak nyugati támogatással tudja tartani magát. Nevezte már az országot senkiföldjének és pénzügyileg nem létező országnak is, a kezdeti felhördülés után azonban a kijevi vezetés saját bevallása szerint már csak kineveti a magyar kormányfőt. Válaszul Volodimir Zelenszkij elkezdett töprengeni, mi lenne, ha felrobbantaná a Barátság kőolajvezetéket.