Robert Fico;Szlovákia;illiberalizmus;

Azt mondták, hogy nem fog, Robert Fico mégis öles léptekkel halad az orbáni úton

A bűnüldözési rendszer átalakítására készül a Fico-kormány. A kényes politikai korrupciós ügyekkel foglalkozó hivatalokat megszüntetnék és egy baráti ügyész felügyelete alá kerülnének. 

Ma tárgyal a Robert Fico vezette új pozsonyi koalíciós kormány a különleges ügyészség és specializált büntetőbíróság átalakításáról. Az eddig nyilvánosságra került elképzelések szerint akár meg is szüntethetik a bűnüldözés eme két fontos hivatalát, ám egyelőre nincs teljes egyetértés a koalíciós felek között.

Október 25-i kinevezése óta Fico már több illiberális lépést tett, a különleges ügyészség és specializált büntetőbíróság elleni fellépés az eddigi legdurvább jogállamiság elleni tervezete. Az Orbán Viktort nyíltan csodáló régi-új szlovák miniszterelnök azzal kezdte a magyar modell szlovákiai alkalmazását, hogy hivatalba lépése után nemsokkal azonnal bejelentette, nem nyilatkozik a vele szemben „ellenséges” médiának. A médiapiacot ugyan ilyen rövid idő alatt nem tudta átrendezni, a közszolgálati média függetlenségét sem tudta felszámolni, de a tendencia egyértelmű.

Kormánya első intézkedései egyikeként menesztette Hamran István országos rendőrfőkapitányt és befagyasztotta a Ján Curilla nevével fémjelzett védett státusú nyomozócsoport munkáját, ezzel is jelezve, hogy bosszút kíván állni múltbeli sérelmeiért. Fico ugyanis több párttársával – köztük Tibor Gašpar akkori rendőrfőkapitánnyal és Robert Kalinák korábbi belügyminiszterrel, aki elsőként bukott meg a 2018-as újságírógyilkosság nyomán elindult társadalmi tiltakozó mozgalom következtében  – együtt a rendőrség és ügyészség látókörébe került. Mindannyiuk ellen több vádat emeltek, miután a nyomozás során kiderült, hogy a Kuciak-gyilkosság mögött álló maffiahálózat az akkori Fico-kormány és rendőrség csúcsaiig ért. A Fico elleni eljárást csupán formai okok miatt kellett megszüntetni, a bűnüldöző szervek töretlen működése esetén a miniszterelnök és több párttársát fenyegeti újabb vádemelés. A két hivatal felszámolásával viszont megakadályozhatják az ellenük zajló, hozzájuk köthető eljárásokat és nyomozásokat. A nyomozócsoport máris áll, vagyis sem új ügyek nem kerülnek napirendre, sem a régiekben új tények nem merülhetnek fel. 

A különleges ügyészség sorsa azért kiemelt kérdés, mert ez foglalkozik a politikailag kényes ügyekkel. Ámde sem a különleges ügyészség, sem a specializált büntetőbíróság kapcsán még nem ismertek a pontos tervek, az érintettek nem egyértelműen nyilatkoznak. Egyesek szerint a különleges ügyészség teljesen megszűnne, a mások szerint „csak” a főügyészség alá sorolnák be. A jelenlegi különleges ügyészt, Daniel Lipsict mindenképpen menesztik, mert ha meg is marad a hivatal, akkor is a Ficóval barátságos, egyelőre a „semleges” pozícióban tetszelgő Maros Zilinka főügyész alá sorolnák. Márpedig az a magyar példából is jól ismert, mit jelent a kormányzati korrupció számára, ha egy „barátságos” főügyész hivatala dönt arról, hogy indul-e eljárás, leállítanak vagy sem már zajló büntetőeljárásokat, hogyan és milyen formában osztják le újra a le nem zárt ügyeket. Az mindenesetre sokat elárul, hogy Zilinka főügyész egyelőre egyetlen szóval sem tiltakozott a tervezett átalakítás ellen.

Mivel az igazságügyi rendszer reformjáról van szó, a kérdéseben az Európai Unióval is egyeztetni kényszerül Pozsony. A szlovákiai sajtó jelentése szerint ezzel kapcsolatban már megtörtént az első lépés, egy, a Fico, a jelenleg védelmi miniszter Kaliňák és Boris Susko igazságügyi miniszter által vezetett küldöttség Brüsszelben tárgyalt már erről az uniós szervekkel. (Mindkét tárcavezető Fico pártjának, a Smernek a tagja.)

Az EU-nak küldött munkaterv szerint jövő év március elsejével megszüntetnék a különleges ügyészséget, az általa vitt ügyeket pedig a kerületi ügyészségek kapnák meg, maguk az ügyészek a Zilinka vezette főügyészségre kerülnének át - írta az Új Szó és a Napunk, hozzátéve, hogy ez károsan fogja befolyásolni majd a politikusok és a körülöttük lévő erős emberek korrupciós ügyeinek kivizsgálását. A Napunk oknyomozó portál közlése szerint legalább tíz Smer-politikust és a párthoz közel álló oligarchát mentene meg az átalakítással-felszámolással a Fico-kormány.

Hacsak az uniós támogatás nem kerül veszélybe, a Fico-kormány fel fogja számolni a különleges ügyészséget, ebben egyetértés van a koalíciós pártok között. Az még kérdéses, hogy mi történik majd a speciális büntetőbírósággal, mert erről egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak a koalíciós társak. A kabinet királycsináló figurája, a Hlas-elnök Peter Pellegrini arról beszélt a sajtónak, hogy a Brüsszelbe elküldött javaslatban nem szerepel a bíróság megszüntetése. Andrej Danko, a magyarellenességéről hírhedt Ján Slota pártjának, az SNS-nek az elnöke e téren megszelídült, de azt nyilatkozta, hogy a különleges bíróság is megszűnik. Bár a három párt nem egyformán érintett a korrupciós ügyekben, hiszen elsősorban a Smer politikusai kerültek ezen bűnüldöző szervek látókörébe, a Pellegrinihez és Dankóhoz közel álló oligarchák közül is vannak érintettek. A két hivatal jelenleg több mint száz embert vizsgál, egyes ügyekben be is fejeződött a nyomozás és már a bírósághoz kerültek. Az átalakítás révén azonban még ezek is leállíthatók.