Lázár János;BKK;Építési és Közlekedési Minisztérium;Budapest-bérlet;

2024-01-24 17:54:00

Lázár János tárcája cáfol, a jelenlegi agglomerációs megállapodásnak márciustól biztosan vége

Ne örüljön senki.

A jelenlegi budapesti agglomerációs közlekedési modellnek március 1-jén, az új tarifarendszer bevezetésével biztosan vége - ezt lapunkhoz is eljuttatott közleményében reagálta a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium, miután megírtuk, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egy hete úgy módosította az átmeneti szerződést, hogy elviekben mindaddig használhatók legyenek a Budapest-bérletek a Volán és a Magyar Államvasutak (MÁV) járatain – így a HÉV-eken is –, ameddig Budapest vezetése és az Orbán-kormány nem jut megállapodásra egymással.

A Lázár János vezette tárca azonban jelezte, hogy nincs ok az örömre. Az ÉKM közleménye szerint az „átmeneti, technikai megállapodás egyoldalú vagy közös megegyezéssel történő felbontása csupán részletkérdés,

Az ÉKM megismételte, hogy ők továbbra is azt tervezik, amelynek az alapjait korábban Debrecenben ismertette Lázár János: „kölcsönös bérlet elfogadás a BKK és a MÁV-VOLÁN csoport között. Ha a budapesti helyi járatokon is lehet Pest-vármegyebérlettel utazni, akkor a budapesti agglomeráció helyközi járatain is lehet majd Budapest-bérlettel utazni.”

A közleményben azt is írták, hogy az új modell részleteit a kormány, a főváros és a közszolgáltatók közötti háromoldalú tárgyalások keretében kell kialakítani. „Ezek az egyeztetések addig zajlanak, amíg azokat a különféle megtévesztő információkra épülő vagy egyes, technikai részleteket hamis fényben feltüntető kiszivárogtatások el nem lehetetlenítik” - közölték.