egészségügy;korrupció;infláció;felmérés;Ipsos;

A magyarok többsége szerint rossz irányba mennek a dolgok, az egészségügy helyzete és a korrupció miatt aggódnak a legjobban

De a szegénység és az infláció is nyugtalanítja őket.

2023. december végén és 2024. január elején a magyarok 78 százaléka szerint rossz irányba mentek a dolgok az országban – derül ki az Ipsos felméréséből, melyről elsőként a 24.hu számolt be.

Bár ez tíz százalékpontos javulás a 2022-es év végéhez képest, így is mindössze két országot – Dél-Afrikát és Perut – találtak, ahol pesszimistábbak az emberek. A lengyelek viszont a kormányváltást követően sokkal pozitívabbak lettek, mint voltak, míg 2022 decemberében 84 százalékuk vélte úgy, hogy rossz irányba haladnak a dolgok, az elmúlt időszakban már csak 43 százalékuk gondolja ezt.

Javulást mértek a gazdasági helyzetre vonatkozó attitűddel kapcsolatban is. 2022 decemberében a magyarok 16 százaléka mondta azt, hogy jó gazdasági helyzetben van az ország, és ez az arány tavaly júliusra sem változott. 2023 végére azonban 24 százalékra nőtt a gazdaságot jó állapotúnak érzékelők aránya, igaz, ez még mindig alacsonyabb, mint a világátlag (38 százalék).

A felmérésből kiderült az is, hogy

  • az egészségügy miatt aggódtak és aggódnak a leginkább a magyarok, az adatfelvételt megelőző 12 hónapból tízben ez szerepelt a lista élén, tavaly év végén pedig 51 százalékos említést kapott,

  • a második helyen álló korrupció esetében ugyanez az arány 44 százalék,

  • nem sokkal lemaradva következik a szegénység (41 százalék) és az infláció (40 százalék),

  • a lista legvégén pedig a koronavírus (3 százalék) és a terrorizmus (1 százalék) áll.

A 29 országban zajló felmérés 2023. december 22. és 2024. január 5. között zajlott az Ipsos Online Panel rendszerén keresztül.