Orbán Viktor;alkotmánymódosítás;pedofília;Bicske;gyermekotthon;elnöki kegyelem;Novák Katalin;

„Alkotmányt módosítani kevés” – Azonnal írt Orbán Viktornak a pedofil igazgató áldozata

Pop Mert Julián szerint a szavak ideje lejárt, a miniszterelnöknek személyesen kell eljárnia a hasonló esetek megelőzése érdekében. A miniszterelnök egyébként az éppen általa gránitszilárdságúnak kikiáltott alkotmány a tizenharmadik módosítására készül.

„Azt gondolom, a személyes felelősség mellett a közösségnek és az áldozatoknak is szüksége van együttérzésre és támogatásra a tényleges hatalmat gyakorlóktól” – figyelmeztette Facebook-kommentben írt nyílt levelében Orbán Viktort Pop Mert Julián, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofíliáért elítélt egykori igazgatója, Vásárhelyi János egyik áldozata.

Pop Mert Julián azután írta meg a hozzászólást, hogy a miniszterelnök csütörtök délután bejelentette, alkotmánymódosítást nyújtott be azért, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén ne lehessen elnöki kegyelmet adni. Orbán Viktor  az alkotmánymódosítással nyilvánvalóan előremenekül a botrány elől, amelyet Novák Katalin idézett elő, hogy elnöki kegyelemben részesítette Vásárhelyi János helyettesét, aki kényszerítésért 3 év 4 hónap börtönre ítéltek ebben az ügyben. 

A botrány hat napja tört ki. Azóta az eleinte Novák Katalint mentegető jobboldal nagyrészt elhallgatott, ellenzéki oldalon viszont egyre többen követelik, hogy a köztársasági elnök mondjon le. A Demokratikus Koalíció erről szóló petícióját eddig több mint 27 ezren, a SzabadaHangét több mint 21 ezren írták alá.

Pop Mert Julián most azt írja, az alkotmánymódosítás mindenképpen fontos lépés lenne, de alkotmányt módosítani kevés. „Szenteljen figyelmet az áldozatok segítésének és támogatásának, járjon el személyesen a befolyásából és tisztségéből eredően. Az ilyen esetek megfelelő kezelése  és az érintettek számára nyújtott segítség elengedhetetlen a társadalmi igazságosság és empátia szempontjából.

Bízom abban, hogy az ön vezetése alatt olyan, valóban a gyermekvédelmet szolgáló intézkedések születnek, amelyek hozzájárulnak az áldozatok gyógyulásához és a hasonló esetek megelőzéséhez. 

A szavak ideje lejárt. Azonnali cselekvésre van szükség” – zárul a nyílt levél. 

Azelőtt, hogy államfővé avanzsált volna, a fideszes Novák Katalin családügyi miniszter lehetett a negyedik Orbán-kormányban.

Komment

A ma tett bejelentéssel Orbán Viktor az éppen általa a gránitszilárdságúnak kikiáltott alkotmány a tizenharmadik módosítására készül. 

Pop Mert Julián szerdán Novák Katalinnak is üzent egy hasonló Facebook-kommentben. „Követelem a tisztességet és a válaszokat, amelyeket eddig megtagadtak tőlünk” – írta akkor.