kitüntetés;Karácsony Gergely;pedofília;bicskei gyermekotthon;

Karácsony Gergely is megszavazta a pedofil gyermekotthon-igazgató kitüntetését, de nem tudhatott a múltjáról

A főpolgármester vizsgálatot rendelt el, kiderítendő, hogyan szerepelhetett egyáltalán a kitüntetésre felterjesztett személyek között az igazgató neve az ellene indított 2011-es nyomozás ellenére. 

Karácsony Gergely valóban megszavazta Vásárhelyi János, a bicskei Kossuth Zsuzsa yermekotthon pedofil igazgatójának fővárosi kitüntetését 2015-ben - ismerte el a Telex kérdésére a Főpolgármesteri Hivatal.

Az indoklásban azt írták, hogy „az előző városvezetéshez már 2011-ben érkezett bejelentés a 2013-ig fővárosi fenntartásban működő gyermekotthonban tapasztaltakról. Ennek tényét az előző fideszes városvezetés a Fővárosi Közgyűlés elől is elhallgatta, a közgyűlés tagjai a kitüntetési javaslatról szóló döntéshozatal előtt semmilyen információt nem kaptak a fideszes városvezetéstől. Így a Bárczy-díjjal összefüggő döntés során a fideszes városvezetés megtéveszthette a fővárosi képviselőket”.

A főpolgármester ezért most vizsgálatot rendelt el abból a célból, hogy kiderüljön, hogy szerepelhetett  egyáltalán a kitüntetésre felterjesztett személyek között az igazgató neve az ellene indított 2011-es nyomozás ellenére. A Főpolgármesteri Hivatal Sajtókapcsolati Csoportja azt közölte, hogy a Közgyűlés elé 2015-ben egy, mindössze a 25 nevet felsoroló kitüntetési javaslat került, ennek alapján zárt ülésen egyhangú határozattal fogadta el a javaslatot a közgyűlés. Azaz Karácsony Gergely akkor Zugló polgármestereként  a többiekkel együtt megszavazta a pedofil igazgató és a másik 24 ember kitüntetését.

A vizsgálat keretében emiatt most meg akarják tudni, hogy „az akkori KDNP-s főpolgármester-helyettes által tett kitüntetési javaslat hátterét kellőképpen vizsgálta-e az előterjesztésre jogosult Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága”, továbbá, hogy „amennyiben tudomásuk volt a bicskei gyermekotthon igazgatója ellen a Főpolgármesteri Hivatalban már 2011-ben tett bejelentésről, azokat miért hallgatták el a Fővárosi Közgyűlés tagjai elől”.

Vásárhelyi Jánost 2019-ben, Karácsony Gergely hivatalba lépése után fosztották meg a kitüntetéstől. A vizsgálat keretében most annak hátterét is szeretnék feltárni, hogy „amennyiben az akkor fideszes többségű városvezetés komolyan veszi a hozzá érkező jelzéseket és kivizsgálja a helyzetet, az otthonban lakó gyermekek zaklatása évekkel korábban véget érhetett volna”.