botrány;Orbán Viktor;tüntetés;Rogán Antal;felelősség;elnöki kegyelem;Momentum Mozgalom;

„Szerinted hova tűnt Orbán Viktor?” – Több százan tüntettek a miniszterelnök lemondásáért a Várban

Kezdésre hozzávetőlegesen 200-300 tüntető jelent meg a budai Várban azon a tüntetésen, amelyet a Momentum Mozgalom hirdetett meg Rogán takarodj! Orbán takarodj! – Válaszoljanak a valódi felelősok! címmel a a Karmelita kolostor előtt.

A hangszórókból idézeteket lehetett hallani abból az interjúból, amelyet Magyar Péter, Varga Judit NER-rel szakító volt férje adott a Partizánnak, a rendőri készültséget egyelőre egy tucatnyi készenlétis jelenti.

Úgy tűnik, biztonságiakkkal érkeztek a Momentum Mozgalom politikusai is. Az ellenzéki párt korábban jelezte, az egyik felszólalója Hadházy Ákos független parlamenti képviselő lesz, aki momentumosokkal együtt bontott kordont a Karmelita kolostor előtt. 

Orbán Viktort és Rogán Antalt felelőssége abban a botrányban vetődik fel, amelyhez Kónya Endrének, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofilügyben kényszerítésért elítélt igazgatóhelyettesének adott elnöki kegyelem vezetett. A botrányban Novák Katalin már benyújtotta a lemondását, az igazgatóhelyettes kérelmét támogató Balog Zoltán református püspök viszont nem. Orbán Viktor egy alkotmánymódosítás bejelentésén túl nem szólt hozzá a témához a nyilvánosság előtt. 

Elsőként Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom volt elnöke, jelenlegi parlamenti képviselője lépett pódiumra azzal, azonnali választ követel Orbán Viktortól és Rogán Antaltól, akik azért bujkálnak, mert félnek, hogy lelepleződik az aljasságuk. – Engem például koncepciós eljárásban börtönnel fenyeget. Én nem áldozat vagyok, hanem célpont. Áldozat az, aki öngyilkos lett, áldozat az, akinek belenyúltak az alsógatyájába, és amikor szólni akart, befogták a száját – mondta.

Fekete-Győr András után Juhász Péter, a Momentum Mozgalom V. kerületi polgármester-jelölt következett, aki Rogán Antalnak üzente, hogy „húzzon el” a közéletből.  Neki az a meggyőződése, hogy Balog Zoltán is le fog mondani.

Harmadikként az a Hadházy Ákos következett , aki felhívta a figyelmet, először az Orbán-rendszert kell lebontani ahhoz, hogy a Fideszt választáson le lehessen győzni. – Egy emberen lehet tiporni, de tízezreken már nem – jelentette ki, amire a tömeg „Nem hagyjuk!” rigmusban tört ki.

A rendszer morálisan megbukott és hazudik minden pillanatban, de a gyermekek védelmével nem törődik – kezdte beszédét utolsó felszólalóként Donáth Anna, a Momentum-elnöke, aki szerint bűn, amit az Orbán-kormány tett. Szerinte az Orbán-rendszer repedezik, most nem szabad abbahagyni, a tüntetőket pedig arra biztatta, hogy menjenek a Hősök terére tüntetni pénteken.