korrupció;uniós forrás;református egyház;szervezet;hatékonyság;

Nyíregyházán 133 millió forintot költöttek el a reformátusok uniós forrásból egy kamuprojektre

Az EU-projekt talán legcsodásabb eredménye, hogy megszületett a „jógyakorlatok tárháza”, amely segítséget nyújt a híveknek, hogyan láthatják távolabbról is méltóképpen egymást.

Jó nagy semmire vert el a nyíregyházi református gyülekezet 133 milló forintot „szervezeti működés hatékonyságának növelése” címén – jellemezte hétfői Facebook-posztjában Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. A projektre eredetileg több mint 140 millió forintot nyertek EU-forrásokból és állami támogatással a helyi reformátusok, akik ez elköltött összegen felül  6,3 milliót költött el projektmenedzsmentre, például kerekasztal-beszélgetésekre alkalmanként 250 ezret. Maradványként 1,3 millió forintot mutattak ki.

Az ellenzéki politikus közérdekű adatigényléssel kérte ki a projekt költségvetését a 100 ezer forintnál nagyobb szerződéseinek adatait, amelyet a gyülekezet végül többszöri kérésére a rendelkezésére bocsátott. Azokból kiderült, hogy az ördög valóban a részletekben van, és azokból, ahogy fogalmazott, a legdurvábbakból maga Hadházy is szemelgetett, amelyekről egyik református lelkész ismerőse határozott megállapítást tett: „Lehet, hogy minden törvényes, de talán semmi sem etikus.”

A kirívó példák között szerepel az a 33 millió forint, amit a reformátusok egy Equinox Consulting nevű tanácsadó cégnek adtak, hogy készítsen szakmai anyagokat. A megfeszített munka eredményeként elkészült egy általános minőségbiztosítási szabályzat , egy üres sablonból álló utánpótlási terv, de letettek az asztalra a több tízmillióból  protokoll gyűjteményt, és úgynevezett jógyakorlatok tárházát. A tárház elképesztő ötletetekkel telt meg, az egyik gyöngyszem: „A nagyobb közösségeknél az ott szokásos találkozási alkalmak megfelelő alkalmazása elősegíti, hogy a közösség egymástól távolabb eső tagjai méltóképp láthassák egymást, ezáltal teremtődjön egy plusz esély az egymáshoz való kapcsolódásra.”

A hatékonyságot leginkább a fizetés növeli, gondolhatták a gyülekezeti vezetők, akik saját magukra ilyen célból csaknem 60 milliót fordítottak, különböző jogcímeken. – Volt a projektnek szakmai vezetője, operatív vezetője, egyablakos ügyintézője, minőségbiztosítási adatrögzítője, műszaki ügyintézője, gazdasági ügyéntézője, jogi tanácsadója, rendszergazdája.

A további pénzből főleg számítástechnikai eszközöket vettek, de kétmilliót áldoztak irodai bútorokra, másfél milliót úgymond a „nyilvánosság biztosítására”, amiről nem tudni, mit takar. Minderről Hadházy Ákos megjegyezte, hogy szerinte „ilyen projektekkel vásárolta meg magának Balog exminiszter a püspöki hivatalt”. Lapunk a napokban írt arról, hogy jogosulatlanul használt fel 62 millió forint állami normatívát a Kiskunhalasi Református Egyházközség egy 2021-es könyvvizsgálati jelentés szerint, ezzel ugyanekkora összegtől fosztottak meg egy iskolát, ahol elmaradtak a működéshez szükséges beruházások. Ennek ellenére az egyházközség vezetője tavaly a köztársasági elnöktől megkapta, Semjén Zsolttól pedig átvette a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát.