Országgyűlés;háborús veszély;meghosszabbítás;

2024-02-22 07:11:00

Újabb fél évvel meghosszabbítaná az Orbán-kormány a háborús veszélyhelyzetet

A javaslatról az Országgyűlés kétharmados többsége dönt majd a jövő hétfőn kezdődő tavaszi ülésszakban.

A parlament felhatalmazhatná a kormányt a háborús veszélyhelyzet 180 napos meghosszabbítására, amely így november 19-ig tartana – derül ki az igazságügyi minisztérium törvényjavaslat-tervezetéből, amelyet elsőként a 24.hu vett észre.

– Annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit, a kormány a veszélyhelyzet további 180 nappal történő meghosszabbítására tesz javaslatot – áll a dokumentumban. A kormány javaslatára az Országgyűlés kétharmados többsége dönt majd a hosszabbításról a jövő hét hétfőn kezdődő tavaszi ülésszakban.

Háborús veszélyhelyzetet először 2022. május 24-én hirdettek, ezzel a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy olyan rendeleteket alkosson, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. A hatalomnak szintén különleges jogokat biztosító tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet már 2015. szeptember 15. óta hatályban van.

Azt a Népszava írta meg elsőként, hogy az Orbán-kormány a bevándorlás okozta veszélyhelyzetet is meg akarja hosszabbítani.