gyermekvédelem;LMP;Kossuth tér;tüntetés;köztársasági elnökválasztás;Ungár Péter;

Az LMP üres szlogennek tartja a közvetlen elnökválasztást, nem megy el a délutáni ellenzéki tüntetésre

Ungár Péter azt is leszögezte, hogy a gyermekvédelem ügye felülemelkedik a pártpolitikán, emiatt nem a civilek és szakemberek elé és helyére, hanem a civilek mögé kell állni.

Távolmarad az LMP a „Döntsenek az emberek az új köztársasági elnökről! Söpörjük ki Orbán pedofilhálózatát!” néven vasárnap délutánra hirdetett tüntetéstől, melyet a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közösen szervezett.

Ungár Péter, az LMP társelnöke a döntésről szóló közleményében azt írta, inspiráló volt, hogy a február 16-ai, civilek és tartalomkészítők által szervezett tüntetésen milyen sokan álltak ki a gyermekvédelem ügye mellett.

– Egyetértünk az ott elmondottakkal: a gyermekvédelem ügye a pártpolitikán felülemelkedik. Jó, ha bármilyen párt konkrét javaslatokkal, tervekkel, a gyermekvédelemmel foglalkozik, de a tanártüntetésekhez hasonlóan az LMP álláspontja az, hogy nem a civilek és szakemberek elé és helyére, hanem a civilek mögé kell állni a politikának – tette hozzá.

Továbbá – folytatta –, bár lehetséges érdemi érveket mondani a közvetlen államfőválasztás mellett, ez nem kezeli azokat az okokat, ami okozta ezt a gyalázatos kegyelmi ügyet. Az ellenzéki párt szerint a közvetlen elnökválasztás egy üres, tartalmatlan szlogen,

„hasonló a feles alkotmányozáshoz és egyéb ellenzéki nagyotmondásokhoz, amelyek hiteltelenítik azokat, akik ezt mondják”.

Az LMP úgy véli, súlyos hibát követ el a többi párt, ha a Fidesz jelöltjén kívül más nincs, aki végigmegy a parlamenti eljáráson és az elnökválasztás pillanatában képviseli azokat, akiknek megrendült a bizalmuk a gyalázatos kegyelmi ügy miatt.

Az ellenzéki párt korábban Hack Pétert, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanárát, az SZDSZ egykori politikusát, egyben a Hit Gyülekezetének lelkészét ajánlotta az országgyűlés összes frakciójának figyelmébe, hogy „közös jelölésével a nemzet egységét megtestesítő, a jogállamot és az alkotmányos rendszert őrző köztársasági elnök” legyen.