Lázár János;pedofília;bicskei gyermekotthon;kegyelmi botrány;

„Vásárhelyi Jánosnak és minden pedofilnak a börtönben kellene megrohadnia” - Lázár János élesen kritizálta a bicskei gyermekotthon igazgatója ellen hozott enyhe ítéletet

Nem akart bocsánatot kérni az áldozatoktól, Kónya Endrét pedig a börtönben, nem a presbitériumban látná. 

„Én azok közé a politikusok közé tartozom, és a kormány tagjai mind ilyenek, akiket kifejezetten bánt ez az ügy. Nem azért, mert egy minisztertársunknak le kellett mondania a parlamenti mandátumáról, vagy éppenséggel a miniszteri munkájának következtében nem indulhat az európai parlamenti választásokon, és nem is azért, mert a köztársasági elnök vállalta a hibájáért a felelősséget és lemondott. Hanem azért, hogy ez az eset előfordulhatott” - jelentette ki egy újságírói kérdésre válaszolva csütörtökön az építési és közlekedési miniszter.

Lázár János az eredetileg közlekedési témában tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, dühös, amiért a bicskei gyermekotthon vezetője nem kapott kellően súlyos büntetést. Emlékeztetett, hogy akár 25 év szabadságvesztést is kiszabhatott volna a bíróság, ehhez képest két büntetőeljárásban tíz évre küldték a  rácsok mögé. „Vásárhelyi Jánosnak a börtönben kellene megrohadnia, és minden pedofilnak” - fogalmazott indulatosan.

Egyúttal azt javasolta, hogy érdemes megkérdezni az ügyben ítélkező bírót, miért szabott ki az ügyben ilyen ítéletet. Komoly problémának tartja, hogy Kónya Endre viszonylag hamar házi őrizetbe került. Ezeknek a problémáknak az orvoslása jogalkotással a jövőre nézve megoldható, a múltra nézve viszont nem - összegzett. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem tud bocsánatot kérni az áldozatoktól, azt mondta, azért nem teszi meg, mert már a köztársasági elnök ezt megtette. Egyúttal jelezte, Kónya Endrének a börtönben lenne a helye, nem pedig a presbitériumban. 

Hozzátette, aki kinevezte ezt az embert, az „pontosan” tudta, hogy homoszexuális. Ez számos, a társadalmunkban komoly vitákat elindító kérdést fog fölvetni - jegyezte meg. A Népszava munkatársa ekkor visszakérdezett, hogy ez azt jelenti-e, hogy egy homoszexuális ember nem vezethet-e egy ilyen intézményt. Erre kitérő választ adott, mondván, szeretné meghallgatni az érveket pro és kontra. Nyomatékosította, mindez nem jelenti azt, hogy összemossa a pedofíliát a homoszexualitással. Nem is akarok ebben a kérdésben egyelőre állást foglalni, csak világossá szeretném tenni, hogy pontosan mi történt - magyarázta. 

Arról is beszélt, hogy „ennél nagyobb transzparenciát” is el tudna képzelni a kegyelmezési ügyben. Nyomatékosította, hogy a kormány előzetesen nem tudott a kegyelemről. Ha tudott volna, akkor ez a döntés nem születik meg. Nagyon egyszerű, nem kell túlbonyolítani - tette hozzá.

A Népszava kérdésére beszélt arról is, hogy tűzzel-vassal, minden akadályt elhárítva feltárják egészen 1990-ig visszamenőleg, hogy mi történt a bicskei gyermekotthonban. Emellett kifogásolta azt, hogy az ellenzék a gyerekek abuzálásából szeretne politikai tőkét kovácsolni. Úgy véli, ez visszaélés a gyerekek jogaival, ráadásul a téma nem is fideszes, vagy éppen ellenzéki. A miniszter elmondta, hogy nem létezik olyan ok, ami miatt kitüntetést kaphatott volna a fővárosban Vásárhelyi János.

„Ha ennek az ügynek a mélyére nézünk, akkor ki fog derülni, hogy 2010 előtt mi történt, és mi történt 1990 óta folyamatosan a Demszky Gábor vezette Főpolgármesteri Hivatal kinevezési gyakorlatában. És ez föl fog vetni újabb kérdéseket és újabb társadalmi vitákat. Ezt csak azért mondom, hogy mindenki legyen tisztában azzal, mi előtt állunk. Nagyon helyesnek tartom, hogy ezekről a kérdésekről lesz egy beszéd, és végre tiszta vizet öntünk a pohárba, mert ez a gyerekek védelmét fogja erősíteni” - fogalmazott Lázár János. 

Varga Judit NER-rel szakító exférje, Magyar Péter nyilatkozataival kapcsolatban azt mondta, hogy egy pártalapítás felvezetését látjuk, ennek fényében mindenki értheti motivációit. 

A miniszter ezt megelőzően arról beszélt, hogy péntektől egy soha nem látott reform jön a tömegközlekedésben.