Lázár János;pedofil-botrány;

Lázár János „homoszexuális” kérdésként beszélt a pedofilbotrányról

A miniszter szerint egyébként Kónya Endrének a börtönben van a helye és nem a presbitériumban.

– Szigorítani fogunk a gyermekvédelmi intézmények felügyeletén és azon is, hogy kik lehetnek ezeknek az intézményeknek a vezetői. Az egy fontos és súlyos kérdés lesz ebben, hogy amikor a fővárosi önkormányzat 2010 előtt ezt az embert kinevezte, pontosan tudta, hogy ez az ember homoszexuális. Ez egy komoly társadalmi vitát elindító kérdés lesz – válaszolta Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtöki, eredetileg más témában tartott sajtótájékoztatóján a Népszavának arra a kérdésre: tervez-e a kormány a fővárosi önkormányzatnál felállított vizsgálóbizottsághoz hasonlót a bicskei gyermekotthonban történtek, az intézményvezető Vásárhelyi János kitüntetése, illetve helyettesének, az őt takargató Kónya Endrének a kegyelmi ügyének feltárására? Amikor visszakérdeztünk, kijelentése azt jelenti-e, hogy a későbbiekben homoszexuális pedagógus nem nevezhető ki gyermekintézmény vezetőjének, azt válaszolta: „Nem akarok ebben állást foglalni, de ezt a vitát le kell folytatni, mert az fontos részlet. A liberális városvezetés úgy nevezte ki ezt az embert a gyermekotthon élére, hogy tudták róla, hogy homoszexuális.”

Arra a kérdésre, hogy ezzel ismét összemossa-e a pedofíliát a homoszexualitással, Lázár János ezt határozottan tagadta, de szerinte „az ügy vizsgálatakor ki kell térni a Demszky-korszak kinevezési gyakorlatának vizsgálatára egészen 1990-től. Legyen mindenki tisztában azzal, hogy mi előtt állunk.”

Kérdésünkre a miniszter azt is elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elrendelt egy vizsgálatot, amely minden gyermekotthonra kiterjed. Ennek fel kell tárnia a kegyelmi ügy és a bicskei gyermekotthon működésének minden részletét, akár 1990-ig visszamenőleg.

A szerdai kormányülésen meghallgattak egy előzetes vizsgálati jelentést, illetve Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját a 2011-es nyomozásról. A fővárosi önkormányzat bejelentése alapján indult nyomozás dokumentációja több száz oldalt tesz ki, a rendőrség kimerítő vizsgálatot végzett, 35 tanút hallgattak ki köztük a nevelőotthonban dolgozó pedagógusokat és pszichológusokat is. Lázár János azt mondta: „Megdöbbentő módon a tanárok és a pszichológusok is egybehangzóan azt mondták, hogy a gyerekek nem mondanak igazat. Az a pedagógusközösség, mely Vásárhelyi János keze alatt dolgozott összezárt az igazgató mögött, nem tett rá terhelő vallomást. A tanárok és a pszichológusok az igazgató oldalára álltak, nem a gyerekekére”. Ezért az intézményvezetővel szemben gyanúsításra nem került sor.

Azt is megvizsgálta szerdán a kormány, hogy a kitüntetések felterjesztésének mi a rendje. A bicskei otthon igazgatója esetében nem volt kizáró ok, erkölcsi bizonyítványa is volt, hiszen a 2011-es nyomozás nem járt eredménnyel, így nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban. „Az előzetes vizsgálati jelentésből megismerve az ügy részleteit egészen bizonyos vagyok abban, hogy ez az ember 26 éven keresztül abuzálta az otthonban élő gyerekeket. Egy ilyen embernek nem 10 évet kellett volna kapnia, hanem sokkal többet, szóba sem kerülhet, hogy a büntetése lejárta előtt kikerüljön. Meg kell akadályozni, hogy ilyen emberek a jövőben kegyelmet kapjanak. Nem volt semmi ok, mert nem is lehetett arra, hogy Kónya Endre kegyelmet kapjon és arra sem, hogy Vásárhelyi állami kitüntetést kapjon” – tette hozzá Lázár János. (Közben a 24.hu megtudta, hogy feltételesen sem kerülhet szabadlábra Vásárhelyi János, a bicskei otthon pedofília miatt elítélt igazgatója, így döntött a Fővárosi Törvényszék.)

Lázár szerint az Orbán-kormány érdeme, hogy amíg 2010 előtt nyolcvanan ültek pedofil bűncselekmény miatt börtönben, most 660-an. „A kormánynak szerinte nem kell bocsánatot kérnie az ügyben, mivel soha nem tárgyalt egyetlen kegyelmi kérvényt sem. A döntés előtt sem Novák Katalin köztársasági elnökként, sem Varga Judit még igazságügy-miniszterként nem kérte ki a kormány véleményét. „Biztosak lehetnek benne, ha a kormány tárgyalta volna az ügyet, Kónya Endre nem kapott volna kegyelmet” – állította a miniszter.

„A döntésről is csak utólag értesültünk, Orbán Viktor ott ült mellettem, jól láttam milyen heves reakciókat váltott ez ki belőle. Még egyszer elmondom, csak hogy világos legyen: Vásárhelyinek a börtönben kéne megrohadni, ahogy minden pedofilnak, Kónya Endrének a börtönben van a helye és nem a presbitériumban. Ha van ember, aki ezt az ügyet rendbe tudja tenni, az Orbán Viktor” – jelentette ki Lázár János, aki egy másik kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy Balog Zoltán szerepe a kegyelmi ügyben megrázta, mert a püspököt emberi és erkölcsi értelemben is egy oszlopnak tartotta. Az országnak, a református egyháznak és a Fidesznek erősnek kell maradnia.