Varga Mihály;Szőcs Géza;avatás;Karcag;milliárdok;sámándob;

Varga Mihály felavatta Karcagon a több mint négymilliárd forint közpénzből újragondolt Sámándobot

A pénzügyminiszter szerint az új központban a közép-ázsiai gyökerű magyar kultúrát őrzik.

Európa akkor lehet erős, ha erős nemzetállamokra épül, és megőrzi zsidó-keresztény kultúráját – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ csütörtöki átadó ünnepségén. A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob újragondolt változata elkészült hát, a legutolsó, fél évvel ezelőtti hírek szerint több mint négymilliárd forintból, de a végösszeg egyelőre nem ismert. Mindenesetre úgy tűnik, hogy pénzfaló fejlesztés minden közpénzt megért, amit a fideszes politikus meg is erősített: „A nemzeti kormány minden olyan fejlesztést támogat, amely a magyar kultúra megőrzését szolgálja”.

Amint tavaly szeptemberben lapunk is beszámolt róla, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő akkor újabb közpénzköltésre bukkant a milliárdokat elnyelő Sámándobban.  Az ellenzéki politikus az uniós közbeszerzési értesítőben szúrta ki, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter még 270 milliót dobott az immár 9 év után elkészült karcagi „csodába”. A fél évvel ezelőtti szerződésmódosítás alapján az eredetileg 2,6 milliárdért vállalt munka előbb 3,7 milliárdra, majd a szerződés összértéke pontosan 4 027 563 104 forintra nőtt, s a befejezés határideje 2024. március 30. 

Ez azt jelenti hogy joggal örvendezhetett Varga Mihály, hiszen egy hónappal korábban végeztek, így avatóbeszédében kitérhetett a szokásos kormánypropagandára is. –  Olyan időket élünk ma Európában, amikor a közösségi identitást meghatározó sarokpontokat – legyen az nemzeti, kulturális vagy épp vallási kötődés – igyekeznek elmosni, kiiktatni az európai kultúrából. Széles ehhez az eszköztár: kevert népesség létrehozása bevándorlással, templomrombolás, genderpropaganda, vagy ha a szükség úgy hozza, pénzügyi zsarolás is – sorolta, hozzátéve, hogy néhai költőnk, Szőcs Géza műve (a Sámándob) ma is összehozza majd a közösségeket.

A helyszínről szólva a pénzügyi tárca vezetője kitért arra is, hogy „a kunokon, jászokon keresztül ez a város ma is a magyarság közép-ázsiai gyökereit jeleníti meg”. Szerinte ezek olyan karakterjegyek, amelyek változatlanul hozzátartoznak a magyarság történetéhez, ezeréves európai, ugyanakkor Ázsiából eredő kettős identitásához. – Ezért a Sámándobként ismert szimbolikus épület jó helyre, az ország talán legmegfelelőbb pontjára került – szögezte le Varga Mihály.