Orbán-kormány;bevándorlás;veszélyhelyzet;válsághelyzet;rendeleti kormányzás;rendkívüli jogrend;

2024-03-05 07:23:00

Az Orbán-kormány most épp a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” hosszabbította meg újabb fél évvel

2022-ben 267 kormányrendeletet hirdettek ki különböző veszélyhelyzetekre hivatkozva.

Az Orbán-kormány 2024. szeptember 7-ig meghosszabbította a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” - derül ki a hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által aláírt kormányrendeletből

A javaslatról a Népszava számolt be elsőként. 

Az Orbán-kormány immár nyolc éve változatos veszély- és válsághelyzetekre hivatkozva fenntartja magának a rendeleti kormányzás lehetőségét, ezzel a formális parlamenti kontrollt is megszűntetve. A „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” először 2016 márciusában hirdették ki, azóta minden alkalommal meghosszabbítják. Emellett hirdettek már veszélyhelyzetet a koronavírusra, valamint 2022 májusa óta orosz-ukrán háborúra hivatkozva is, utóbbit rendre meg is hosszabbítják.

Mindezek közös jellemzője, hogy a veszély- illetve válsághelyzetek mögé bújva sok esetben olyan témákban hoznak döntéseket, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a hivatkozási alappal. A Telex összesítése szerint 2022-ben 267 kormányrendeletet hirdettek ki különböző veszélyhelyzetekre hivatkozva, ez az összes jogszabály 18,5 százaléka, a kormányrendeleteknek pedig 41,5 százaléka volt.