Egyesült Államok;szivárogtatás;társkereső;hadititkok;

2024-03-05 08:42:00

Külföldi társkereső oldalon árult el hadititkokat az amerikai hadsereg volt ezredese

Ha David Franklin Slatert bűnösnek találják, akár 10 év börtönt is kaphat.

Vád alá helyezték Nebraskában az amerikai hadsereg egyik nyugalmazott ezredesét, mert titkos információkat küldött el egy külföldi társkereső oldalon keresztül - írja a BBC.

A 63 éves David Franklin Slater 2022-ig az Egyesült Államok nukleáris rakéta-arzenálját felügyelő amerikai stratégiai parancsnokság alkalmazásában állt. Szombaton tartóztatták le, ma pedig már bíróság elé is áll. A vád szerint olyan információkat szivárogtatott ki, amelyek az orosz-ukrán háborúval voltak kapcsolatosak. Mindezzel a korábbi ezredesnek látszólag nem volt különösebb szándéka, egy nőnek hitt személynek árulta el azokat, aki szerelmet színlelt felé.

Susan Lehr nebraskai ügyész mindenesetre azt közölte, a szigorúan titkos információkhoz hozzáféréssel rendelkező egyénekre megkülönböztetett felelősség hárul. David Franklin Slatert jelenleg egy rendbeli összeesküvéssel és két rendbeli honvédelmi információk jogosulatlan nyilvánosságra hozatalával vádolják. Ha bűnösnek találják, akár 10 év börtönt is kaphat.

A BBC megjegyzi, hogy a vádemelést néhány órával azután jelentették be, hogy Jack Teixeira, az amerikai Nemzeti Gárda Massachusetts-i légiegységének 21 éves adatelemzője beismerte bűnösségét honvédelmi információk hatrendbeli illegális megőrzésében és továbbításában. Ő akár 16 év börtönt is kaphat. Ügye a kiszivárgott Pentagon-iratok botrányával kapcsolatban vált ismertté tavaly, lapunk is többször írt róla.