oktatás;felvételi;felsőoktatás;egyetemek;

Ezentúl fizetős előkészítőkért, templomi szolgálatért és a lakcímkártyáért is pluszpont járhat az egyetemi felvételin

2024-től az intézmények saját hatáskörben döntenek arról, mire és hány többletpontot adnak. A pontszámok akár szakonként is eltérők lehetnek.

Az egyetemi felvételi korábbi egységes, központi pontszámítási rendszerét 2024-től új, sokkal „intézményközpontúbb” szemlélet váltja fel. Az összesen megszerezhető 500 pontból továbbra is 400 pont adható majd a középiskolai és érettségi eredményekre, vizsgaátlagokra, azonban az ezeken felül megszerezhető 100 többletpontot felváltotta az úgynevezett intézményi pontok rendszere – írja az rtl.hu.

Míg korábban minden egyetem minden karán és szakán ugyanaz a fajta pluszteljesítmény ért többletpontokat, és az adott teljesítmény mindenhol ugyanannyit ért, addig 2024-től az egyetemek saját hatáskörben döntenek arról, mire adnak többletpontokat, és mennyit. A pontszámok pedig nemcsak egyetemenként, hanem akár szakonként is eltérők lehetnek.

Eddig az ország összes egyetemén egységesen 40 pontot ért egy felsőfokú (C1-es) nyelvvizsga, de az idei rendszerben ez a nyelvvizsga a Budapesti Corvinus Egyetemen 40 pontot ér, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) viszont már ötvenet.

Az eltérő pontozás mellett új szempontok is bekerültek a rendszerbe, és az intézményi pontok alatt olyan teljesítményért, oklevélért, sőt helyzetért is járhat pluszpont, ami korábban nem volt a felvételi része. A portál gyűjtése szerint

  • a Dunaújvárosi Egyetemen 15 pont jár a 100-ból arra, ha a jelentkező családtagja – nagyszülő, szülő, gyermek, testvér, valamint a házastársa – az egyetemen végzett, ehhez pedig nem kell más, csak egy jogviszonyigazolás. De az egyetem 100-ból egyenesen 100 pluszponttal jutalmazza azokat, akik olyan középiskolában végeztek, amivel az intézménynek stratégiai együttműködési megállapodása van. 

  • a Tokaj Hegyalja Egyetemen (THE) ugyancsak 10 többletpontot kap az, akinek valamelyik szülője, nagyszülője, valamint nevelőszülője az intézménybe vagy annak jogelőd intézményébe járt.

  • a Soproni Egyetemen, ha a jelentkező állandó lakcíme Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém vagy Komárom-Esztergom megyében van (és ezt lakcímkártyával igazolja), 100-ból 50 pontot meg is kap. Azaz annyit, amennyit más egyetemeken – extrém intézményi pontok híján – nyelvtudással vagy emelt szintű érettségivel lehet összeszedni.

Az rtl.hu kiemeli, hogy az új rendszerben pontszámítási értéket hordoz a felvételi előkészítők elvégzése is. Azaz a jelentkezők, ha a megjelölt egyetem által indított felkészítőn vesznek részt, ugyancsak nagyszámú többletponttal gazdagodhatnak. Azonban az ilyen egyetemi előkészítők nagy része fizetős. Például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) a legalább négy hónapos vagy legalább 120 órás, az intézmény által szervezett érettségi előkészítő tanfolyamon való részvétel és annak eredményes (legalább 60 százalékos) teljesítése 60 pontot ér a 100-ból. A beszámítható matematika, kémia és fizika érettségi elkészítő tanfolyamok ára 2024-ben 72 ezer forint.

Az intézményi pontok mellett azonban számos egyéb újítás is lesz az idei felvételiben. A fenti elemek mellett olyan teljesítményekért is járhat pluszpont, amikért korábban nem:

  • alapfokú nyelvvizsga – korábban csak a középfokú és annál magasabb szintű vizsgák számítottak,

  • résznyelvvizsga – 2024-ig csak a komplex, azaz egyszerre sikeres szóbeli és írásbeli nyelvvizsga ért pluszpontokat,

  • diákönkormányzatban betöltött tisztség – van olyan intézmény, ahol már ez is többletpontot ér idén,

  • templomi szolgálat vagy egyházi iskolában szerzett érettségi – az egyházi felsőoktatási intézmények figyelembe veszik a korábbi hitéleti tevékenységeket is,

  • munkatapasztalat – ez korábban csak a mesterképzésre jelentkezőknél volt szempont, most azonban alapképzés esetén is figyelembe vehetik.