XII. kerület;tankerület;Palkovics László;Gábor Dénes Egyetem;

Éppen azt az iskolát venné át a Gábor Dénes Egyetem a tankerülettől, ahol a Klebelsberg Központ elnöke is tanít

Az egyetemet fenntartó alapítvány vezetője pedig az egyik cége nevében szeptemberben írt alá egy kétmilliárd forintos laptopbeszerzési szerződést Hajnal Gabriellával együtt.

Éppen azt az állami iskolát venné át a Gábor Dénes Egyetem a Klebelsberg Központ felügyelete alá tartozó Közép-Budai Tankerülettől, ahol a központ elnöke, Hajnal Gabriella jelenleg is tanít óraadóként. Az egyetemet fenntartó alapítvány vezetője az egyik cége nevében szeptemberben írt alá egy kétmilliárd forintos laptopbeszerzési szerződést Hajnal Gabriellával együtt – írja a 24.hu.

Mint megírtuk, a Gábor Dénes Egyetem rektora a múlt héten tájékoztatta egy rendkívüli szülői értekezleten a szülőket és tanárokat arról, hogy át akarják venni a Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium fenntartói jogát, és a terveik szerint a jövő évtől felmenő rendszerben fizetőssé válna az iskola. Havi 100–150 ezer forintos tandíjat kérnének.

Az egyetem mindössze 36 oktatóval rendelkezik, és a 2022-es beszámolója szerint 773 aktív hallgatója volt, míg a Tamásiban több mint kétszer ennyi tanár tanít, és 2022-ben 778 diákja volt. Pénzügyileg sem áll túl jól az egyetem, a mérlegéből nem derül ki, hogy saját forrásból képes lenne nagyobb beruházásra. A tőkéje nem érte el a 300 millió forintot, a 2022-es 862 millió forintos bevételének nagy része állami támogatásból jött össze, a kiadási oldalon pedig 850 millió forint állt.

A portál ugyanakkor kiemeli, hogy a kapcsolati tőkét tekintve igen erős a Gábor Dénes Egyetem,

az intézményt fenntartó alapítványt ugyanis Fauszt András vezeti, aki Palkovics László egykori innovációs miniszter régi barátjának és üzlettársának, Fauszt Zoltánnak a testvére, aki cégeivel tízmilliárdokat nyert el informatikai közbeszerzéseken.

Az alapítvány tagja Fauszt Zoltán lánya, Franke-Fauszt Zsófia, a Fauszt Zoltán érdi villájába bejelentett Cservék Judit, valamint a Szijjártó Péter-féle külügyminiszter egykori miniszteri biztosa, Pörzse Gábor Ferenc. Ez egy magánalapítvány, jogállása különbözik a többi egyetemi vagyonkezelő alapítványtól, melyeket az elmúlt években hozott létre az állam, oda szervezve ki az állami egyetemeket, sokmilliárdos vagyonokkal együtt.

Fauszték cégbirodalma viszont tízmilliárdokat kapott a közoktatásban és a felsőoktatásban használt szoftverekért, a többi között az eKrétáért és a Neptunért. Legutóbb, tavaly ősszel a Klebelsberg Központ által kiírt laptop-beszerzésben nyertek el egy nettó 2 milliárd forintos megbízást.

Az erről szóló szerződést Fauszt András vezérigazgató és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke írta alá.

Hajnal Gabriella pedig még mindig a Gábor Dénes Egyetem által kinézett iskolában tanít óraadóként matematikát, korábban pedig 17 évig igazgatóként vezette az intézményt. Az iskola jelenlegi fenntartója a Közép-Budai Tankerületi Központ, ami a Klebelsberg Központ elnökeként Hajnal felügyelete alá tartozik.

A 24.hu megkereste Hajnal Gabriellát azzal kapcsolatban, hogyan került elő a fenntartóváltás gondolata, és mi volt az ő szerepe ebben. A Klebelsberg Központ annyit válaszolt, hogy

a Gábor Dénes Egyetem kereste meg az iskola fenntartóváltásának szándékával a tankerületi központot, amely a hatályos jogszabályok szerint folytatja le az eljárást.

Nemrég egyébként rendkívül határozott hangú Facebook-posztban jelentette be Fonti Krisztina, Budapest XII. kerületének fideszes alpolgármestere, hogy az önkormányzat nem támogatja a Tamási Áron Általános Iskola fenntartóváltását. Bár eredetileg úgy volt, hogy a fenntartóváltásról a mostanában az oktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter mondja ki az utolsó szót valamikor májusban, a Gábor Dénes Egyetem is jelezte, ha senki nem támogatja, akkor visszavonja az átvételi kérelmét.